externe

Viktor Orban s-a intalnit cu seful agentilor secreti ai Chinei. Oficialul chinez i-a promis „sprijin”

In cadrul unei intalniri cu prim-ministrul Viktor Orban, ministrul Securitatii Publice din China a oferit sprijin Ungariei, partener strategic de lunga durata, in probleme de securitate publica, relateaza agentia Reuters, preluata de Evropeiska Pravda.

China spera sa aprofundeze legaturile cu Ungaria in domeniul aplicarii legii si al securitatii, in contextul in care cele doua tari marcheaza cea de-a 75-a aniversare a stabilirii relatiilor diplomatice, i-a spus ministrul Securitatii Publice, Wang Xiaohong, lui Orban.

In timpul unei vizite la Budapesta, diplomatul de top al Chinei, Wang Yi, si-a exprimat speranta ca astfel de eforturi vor deveni „un nou punct culminant al relatiilor bilaterale” in domenii precum lupta impotriva terorismului si a criminalitatii transnationale.

Acestia vor aborda, de asemenea, consolidarea capacitatilor de securitate si de aplicare a legii in cadrul Initiativei „Belt and Road” a presedintelui Xi Jinping, care vizeaza conectarea Chinei la lume prin legaturi comerciale si de infrastructura.

Asigurarile chineze vin in contextul in care Ungaria, un aliat al Rusiei, a depus eforturi pentru a-si reduce dependenta de tarile occidentale in ultimul deceniu sub conducerea lui Orban si a rezistat recent presiunilor pentru a aproba extinderea NATO in Europa.

China a criticat NATO, in special dupa ce alianta a declarat anul trecut ca Beijingul i-a contestat interesele, securitatea si valorile prin „ambitiile si politicile sale coercitive”.

Pactul de securitate cu Ungaria reprezinta o victorie diplomatica pentru China in Uniunea Europeana, in conditiile in care UE isi cantareste legaturile cu a doua economie a lumii.

Apropierea tot mai mare a tarii central-europene de Beijing a provocat deja o fisura in frontul colectiv al UE.

Ungaria a stat deoparte sau s-a opus in mod repetat pozitiei UE, care a criticat China in chestiuni precum drepturile omului si a salutat investitiile chineze, in ciuda apelului UE catre statele membre de a alinia relatiile cu China la politica UE.

In Ungaria se afla cea mai mare baza logistica si de productie a Huawei Technologies din afara Chinei, in ciuda avertismentelor Comisiei Europene potrivit carora gigantul din domeniul telecomunicatiilor reprezinta un risc pentru securitatea UE.

Reamintim ca, duminica, o delegatie de senatori americani a efectuat o vizita oficiala in capitala Ungariei si a cerut guvernului acesteia sa aprobe imediat cererea Suediei de aderare la NATO, insa guvernul ungar a ignorat vizita.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Zelenski spune ca vrea ca razboiul sa se incheie in 2025, prin „mijloace diplomatice”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…

8 ore ago

La 1.000 de zile de razboi, liderii G7 accentueaza sanctiunile la adresa Moscovei: „Rusia ramane singurul obstacol in calea pacii”

Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…

9 ore ago

Infractiuni contra minorilor: O retea internationala desfiintata in Franta, peste 10.000 de suspecti identificati

Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…

8 ore ago

Cum a devenit traficul de droguri o „cauza nationala” in Franta

Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…

8 ore ago

Un avion al companiei americane Southwest, lovit de un glont cand se pregatea sa decoleze pe aeroportul din Dallas, Texas

Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…

9 ore ago