Viktor Orban, tupeu maxim: „Nu se poate lua nicio decizie de aderare a Ucrainei la UE fara ca Ungaria sa vrea asta, noi suntem Uniunea”

externe

Viktor Orban, Ungaria, Ucraina, aderare, UE, Uniunea suntem noi

Aderarea Ucrainei la UE si inceperea negocierilor de aderare nu coincid cu interesele Ungariei de la acest moment, a declarat premierul Viktor Orban intr-un interviu acordat postului de radio Kossuth si citat de agentia MTI.

Viktor Orban vrea ca la urmatoarea intalnire a liderilor UE, care va avea loc peste doua saptamani, sa nu fie luata nicio decizie cu privire la negocierea aderarii Ucrainei la UE. „Acest subiect nu trebuie inclus pe ordinea de zi, iar Comisia Europeana trebuie sa inteleaga ca faptul ca intalnirea a fost prost pregatita este responsabilitatea sa”, a sustinut Orban.

„Comisia a propus sa incepem negocierile privind aderarea Ucrainei, dar acest lucru nu coincide cu interesele multor state membre si cu siguranta nu coincide cu cele ale Ungariei. Iar noi suntem intr-o situatie suficient de buna pentru a si avea curajul sa spunem asta, indiferent de cat de multa presiune se pune pe noi. Nu exista nicio decizie fara noi, noi suntem Uniunea”, a adaugat premierul maghiar.

El a mai precizat ca va pleda pentru ca Uniunea Europeana sa incheie mai intai un acord de parteneriat strategic cu Ucraina.

In opinia sa, acest lucru ar putea dura chiar si 5-10 ani, iar in acest rastimp, Ucraina ar putea fi adusa mai aproape de UE. „Cand vom vedea ca putem coopera, atunci sa punem in discutie problema aderarii”, insa acest lucru va fi posibil numai dupa niste ani, a spus Viktor Orban.

Pe de alta parte, politicianul maghiar a atras atentia si asupra aspectelor economice: „Nu stim daca includerea agriculturii ucrainene pe piata libera va fi buna pentru fermierii statelor care sunt deja pe piata asta, sau dimpotriva. Sute de mii de fermieri maghiari ar da faliment daca agricultura ucraineana ar face parte din sistemul european”, a avertizat el.

Viktor Orban a indicat, de asemenea, ca nu se stie nici din ce ar fi sprijinita Ucraina in cazul aderarii, pentru ca daca resursele trebuie identificate in cele deja existente, statele din Europa Centrala, inclusiv Ungaria ar pierde anumite resurse financiare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: