Vin alegerile! Opozitia anti-Erdogan din Turcia promite o resetare a relatiilor cu UE si NATO
Opozitia din Turcia este increzatoare ca poate debloca negocierile de aderare la Uniunea Europeana si va pune capat veto-ului Ankarei privind aderarea la NATO a Suediei si Finlandei, daca il va invinge pe presedintele Recep Tayyip Erdogan in alegerile din mai, scrie Politico.
Unal Cevikoz, consilier pe probleme de politica externa al candidatului principal al opozitiei, Kemal Kilicdaroglu, la alegerile din 14 mai, a declarat, de asemenea, ca un nou guvern va incerca sa repare dosarul patat al Turciei in ceea ce priveste drepturile omului.
In mod esential, el a promis ca opozitia va pune in aplicare deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului care solicita eliberarea a doi dintre cei mai cunoscuti opozanti ai lui Erdogan, care se afla in prezent in inchisoare: co-liderul Partidului Democrat al Poporului prokurd Selahattin Demirtas si aparatorul drepturilor omului Osman Kavala.
Se asteapta ca alegerile prezidentiale si parlamentare din mai sa fie cea mai stransa cursa din cele doua decenii de guvernare ale lui Erdogan, iar observatorii urmaresc indeaproape pentru a determina daca un nou guvern ar putea trasa o traiectorie politica mai vestica. Negocierile de aderare la UE au fost in impas din 2018 din cauza regresului democratic al tarii si a politizarii sistemului judiciar.
La inceputul acestei luni, coalitia de sase partide de opozitie din tara si-a anuntat candidatul comun la presedintie pentru a i se opune lui Erdogan, Kilicdaroglu, din partea Partidului Popular Republican de centru-stanga. Erdogan este neobisnuit de vulnerabil in acest an din cauza inflatiei galopante si a raspunsului uneori lent al Ankarei la cutremurele de luna trecuta, care au ucis zeci de mii de oameni, el va fi totusi greu de invins datorita capacitatii sale de a atrage un electorat de baza cu conservatorismul religios, programele de asistenta sociala si proiectele de constructie de referinta.
„Vom incepe cu procesul de normalizare in politica interna”, a declarat Cevikoz, un diplomat pensionat care a fost ambasador la Baku, Bagdad si Londra, intr-un interviu acordat Politico. „Acest lucru va transmite pur si simplu mesajul tuturor aliatilor nostri si tuturor tarilor europene ca Turcia este din nou pe calea democratiei, iar acest lucru va crea cu siguranta o schimbare foarte serioasa in perceptia asupra pozitiei Turciei.”
Intrebat despre tarile UE care au fost in mod traditional ostile fata de aderarea Turciei la UE – cum ar fi Franta si Austria – Cevikoz a subliniat importanta reluarii procesului diplomatic pentru a trage o linie in ceea ce priveste confruntarea lui Erdogan cu Europa.
„Acest lucru nu inseamna ca Turcia va deveni membru imediat, insa este o chestiune de proces, iar procesul este cel care conteaza. Pentru ca ne dorim ca tara noastra sa devina o tara democratica, ca membru al comunitatii natiunilor civilizate.”
Cevikoz a mai spus ca alianta de opozitie nu va bloca procesul de aderare la NATO a Suediei si Finlandei, asa cum a facut Erdogan.
Cevikoz a adaugat ca, sub conducerea lui Kilicdaroglu, Turcia ar fi dispusa sa continue sa actioneze ca mediator intre Rusia si Ucraina si sa extinda acordul privind cerealele din Marea Neagra.
„In prezent, relatiile dintre Turcia si Rusia sunt mai degraba asimetrice, deoarece Turcia este foarte dependenta de importurile de energie din Rusia”, a spus el. „Vom sublinia pur si simplu faptul ca Turcia este membra a NATO si, in discutiile noastre cu Rusia, vom cauta cu siguranta o relatie intre egali, dar vom reaminti si Rusiei ca Turcia este membra a NATO.”
In cele din urma, in ceea ce priveste recenta escaladare a tensiunilor cu Grecia vecina, Cevikoz a declarat ca reactia Greciei la cutremurele devastatoare de luna trecuta din Turcia „a oferit o oportunitate si a creat un nou cadru”.
„Ambele tari vor avea alegeri si, probabil, vor avea alegerile in aceeasi zi”, a adaugat el. „Asadar, acest lucru va deschide un nou orizont in fata ambelor tari.”