„Vin americanii!”. Articol in presa din SUA despre nepotii romanilor care i-au asteptat pe americani acum 75 de ani
„Romania este noul aliat indispensabil al Americii in Europa de Est”, este titlul unui material de opinie aparut in publicatia americana The Hill sub semnatura unui profesor de stiinte politice, specializat in studii europene, la Universitatea din Pittsbugh.
„Cand modernizarile vor fi finalizate, baza NATO Mihail Kogalniceanu va gazdui peste 10.000 de militari si familiile acestora si va acoperi o zona de dimensiunea Harrisburgului. Dar nu se afla in Pennsylvania, ci in Constanta, Romania, la Marea Neagra, impreuna cu baza Deveselu, condusa de SUA, care gazduieste un sistem de rachete antibalistice Aegis”, afirma autorul materialului.
Acesta afirma ca “nepotii celor care dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial strigau ‘Vin americanii’ ii pot vedea la Constanta, odata cu schimbarile geopolitice pe care le reprezinta”.
Autorul materialului, Ronald H. Linden, este un fost profesor de Stiinte Politice si director al catedrei de Studii Europene de la Universitatea din Pittsburgh.
”Odata cu razboiul care a izbucnit in Ucraina si Orientul Mijlociu, si cu relatiile instabile cu Turcia, membru NATO, Romania a devenit noul aliat indispensabil al Americii”, se arata in articol.
Dupa caderea comunismului in 1989, Romania a actionat pentru a adera la UE si NATO. La inceput, liderii americani si europeni au sperat intr-o relatie de cooperare cu Rusia lui Boris Eltin, iar unii au fost sceptici cu privire la capacitatea Romaniei de a fi un aliat democratic de incredere.
Dar destul de repede, SUA s-au concentrat pe extinderea NATO. Rusia dorea sa restranga influenta occidentala in Polonia si Ucraina iar Romania detinea o valoare strategica mai mica.
Apoi nici Moscova nu putea descrie romanii, non-slavi, ca avand radacini istorice in „vechea Rusie ”, noteaza autorul materialului publicat in The Hill.
Dupa atacurile de la 11 septembrie, viziunea strategica a Americii s-a mutat catre Orientul Mijlociu si sud-vestul Asiei, iar NATO dorea mai multi parteneri in lupta impotriva terorismului.
Valoarea geopolitica a unei mari tari pro-occidentale care se invecineaza cu Marea Neagra a crescut dramatic. Romania a contribuit substantial la fortele multinationale din Afganistan – chiar si-a transportat propriile trupe acolo.
Admiterea in NATO a urmat in martie 2004. Dupa o scurta luna de miere, Rusia a inceput sa ia masuri concrete pentru a bloca influenta occidentala, in crestere in vecinatatea sa.
Pentru a preveni indeplinirea promisiunii din 2008 a NATO de aderare pentru Ucraina si Georgia, Moscova a creat doua state in Georgia (Abhazia si Osetia de Sud) si a facut presiuni asupra Ucrainei.
In 2014, in urma revoltelor din Ucraina si a implicarii UE, Rusia a preluat Crimeea si a sprijinit direct miscarile secesioniste din estul acestei tari.
Noii membri NATO au avut nevoie de putina imaginatie pentru a evoca o amenintare rusa, confirmata de invazia pe scara larga a Ucrainei in 2022.
Set complex de pericole pentru Romania
Agresiunea Rusiei confrunta Romania cu un set complex de pericole. La nord, Romania are acum o granita de 330 de mile cu o tara aflata sub ocupatie si in razboi, remarca materialul din The Hill.
Desi in partea de vest a Ucrainei au avut loc putine lupte, regiunile ei de est si centrala – care se invecineaza cu Marea Neagra si Delta Dunarii – au atras in mod periculos atentia avand in vedere ca Rusia incearca sa obstructioneze exporturile ucrainene.
Dezmembrarea flotei navale ucrainene si confiscarea Sevastopolului si a porturilor precum Herson si Mariupol au pus Rusia intr-o pozitie potential dominanta in Marea Neagra, comenteaza autorul materialului din The Hill.
Inversarea acestei situatii este dificila, deoarece accesul la Marea Neagra prin stramtoarea Bosfor este guvernat de Conventia de la Montreux de dinainte de cel de-Al Doilea Razboi Mondial si pus in aplicare de Turcia, se arata in articol, care remarca faptul ca, atunci cand SUA au incercat sa trimita doua nave spital mari in Georgia in 2008, Turcia le-a blocat intrarea, in timp ce Rusia nu se confrunta cu astfel de limitari, situatie care face Marea Neagra „potrivita pentru a-ti agresa vecinul”.
„Dar ucrainenii au aratat cum dronele si rachetele cu raza scurta de actiune pot egala sansele impotriva unei forte navale mai mari. Chiar si fara nave mari, o baza NATO la Marea Neagra in apele de origine ale unei tari care impartaseste viziunea Washingtonului privind Rusia este un atu strategic major pentru supraveghere si colectarea de informatii”, mentioneaza profesorul Ronald H. Linden.
In ciuda complicatiilor, Romania sprijina Ucraina economic. Pe masura ce Rusia a minat cai maritime, a distrus porturi si a amenintat transportul comercial, Kievul s-a indreptat catre Romania pentru a permite ca porturile sale de la Marea Neagra si Dunare sa fie folosite pentru exporturile vitale de cereale.
Cand un acord intermediat de ONU cu Rusia din 2022 a picat, porturile romanesti precum Constanta au contribuit la reluarea comertului.
„Acest lucru pune in pericol populatia Romaniei, deoarece bombele rusesti cad chiar peste granita; conflictul armat a afectat economia piscicola a regiunii.
Romanii sustin ferm aderarea tarii lor la NATO si sprijinul pentru Ucraina. In timp ce faciliteaza tranzitul cerealelor ucrainene, Bucurestiul, in cooperare cu UE, a reusit sa evite opozitia acerba a fermierilor locali observata in Polonia si Ungaria.
Nici Romania nu si-a stanjenit partenerii americani sau europeni, alunecand catre un partid unic, asa cum sa intamplat in Polonia si Ungaria. In 2023, Comisia Europeana a laudat reforma juridica cuprinzatoare a tarii.
Partidele de centru-stanga (social-democrati) si de centru-dreapta (nationali liberali) si-au transferat puterea in mod pasnic si chiar guverneaza impreuna pentru o perioada.
La recentele alegeri pentru Parlamentul European, cele doua partide au cooperat pentru a stopa ascensiunea Aliantei pentru Unirea Romanilor, un partid nationalist anti-UE, anti-NATO”, se arata in articolul din The Hill.
Articolul mai aminteste ca pozitia Romaniei a atras nemultumirea previzibila a Moscovei, care a invocat „amenintarile romanesti la adresa Rusiei ”.
”Dar probabil cel mai mare pericol pentru Romania este perspectiva unui al doilea Belarus, adica a unui vecin dominat de Rusia, in Moldova.
Aceasta tara minuscula, cuprinsa intre Ucraina si Romania, este deja divizata de Transnistria, o enclava sustinuta de Rusia.
Candva facea parte din Romania, aproximativ un sfert din populatia tarii identifica limba romana (nu moldoveneasca) ca limba materna”, noteaza articolul.
„Vin americanii!” — „Vin americanii!” — a fost strigatul anticomunistilor din Romania imediat dupa Al Doilea Razboi Mondial. Nu veneau americanii atunci, dar astazi, nepotii celor care au strigat acel slogan ii pot vedea pe multi dintre ei, in Constanta — alaturi de schimbarile geopolitice pe care le reprezinta”, concluzioneaza articolul.