Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, pregateste o noua OUG pentru modificarea Legilor Justitiei. Astfel, potrivit proiectului de OUG, Sectia pentru Procurori din CSM va fi eliminata din procedura de numire a sefilor marilor Parchete. De asemenea, ministrul Justitiei vrea sa-i dea sefului Sectiei speciale de investigare a magistratilor puteri depline, informeaza Adevarul.
Potrivit proiectului de Ordonanta, ministrul Justitiei, Tudorel Toader cauta sa implementeze o serie de noi modificari aduse Legilor Justitiei.
Una dintre cele mai importante modificari vizeaza stabilirea independentei noii Sectii speciale pentru anchetarea magistratilor fata de autoritatea procurorului general.
Alineatul (1) al art.54 se modifica si va avea urmatorul curpins: „(1) Procurorul general al Parcehtului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii aecstuia, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, adjunctii acestuia, precum si procurorii sefi de sectii ai acestor parchete, sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii in functie sau dintre judecatorii care au indeplinit functia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data”.
La articolul 57, dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, alin. (7’) cu urmatorul curpins: „(7’) Procurorii nu pot fi delegati in functiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Presedintele Romaniei”. La articolul 88, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu urmatorul curpins: „(6) Ori de cate ori codul de procedura penala sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” in cazul infractiunilor de competenta Sectiei pentru investigarea infractiunilor in justitie, prin aceasta se intelege procurorul sef al sectiei, inclusiv in cazul solutiilor dispuse anterior operationalizarii acesteia.”
Prin acest OUG, Toader blocheaza posibilitatea ca procurorul general, Augustin Lazar, sa infirme a actele de urmarire penala ale procurorilor din sectia speciala daca le considera ca fiind nelegale sau netemeinice, explica g4media.ro. O decizie a Curtii Constitutionale din 2018 stabileste clar ca sectia speciala nu este o structura autonoma, ci procurorul sef de sectie este subordonat ierarhic procurorului general.
Tudorel Toader s-a intalnit, luni, cu Liviu Dragnea in biroul acestuia din Camera Deputatilor.
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Visul lui Elon Musk de a transporta oameni pe Marte va deveni o prioritate nationala…
Compania estoniana de armament Frankenburg Technologies va transfera Ucrainei rachete de aparare aeriana pentru testare,…
Romania TV a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti, vineri, sa plateasca despagubiri de 95.000 de…
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
Un numar record de cetateni nord-coreeni au sosit in Rusia in al treilea trimestru al…