Presedintele Klaus Iohannis se intalneste vineri cu prim-ministrul Nicolae Ciuca pentru a discuta situatia de securitate de pe Flancul Estic, a transmis Administratia Prezidentiala.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, ca prezenta consolidata a NATO pe Flancul estic ar trebui sa se produca cat mai curand, aratand si ca anunturile presedintilor SUA si Frantei au si un rol important de descurajare in contextul actual de securitate.
„In ceea ce priveste prezenta consolidata pe Flancul estic, din punctul meu de vedere, ea ar trebui sa se produca cat mai curand. Depinde de un proces de planificare care are loc la nivel militar, atat in cadrul Aliantei Nord-Atlantice, cat si in relatia cu Statele Unite, de exemplu, daca vorbim de prezenta americana, sau in relatia cu Franta, daca vorbim de prezenta franceza. Sunt decizii care trebuie materializate la nivelul Aliantei Nord-Atlantice. Pe de alta parte, trebuie spus ca aceasta consolidare si aceste anunturi pe care cei doi presedinti american si francez le-au facut au si un rol important de descurajare in actualul context de securitate foarte complicat”, a spus Aurescu, la Antena 3.
El a aratat ca anunturile presedintilor SUA, Joe Biden, si Frantei, Emmanuel Macron, sunt extrem de importante si reprezinta „dovada solidaritatii si al angajamentului puternic” al celor doua tari pentru Romania.
„Am salutat aceste anunturi pentru ca ele reprezinta rezultate concrete ale unor eforturi si actiuni diplomatice pe care presedintele Romaniei, diplomatia romana, alti factori de decizie romani le-au facut in ultima perioada, dar este de fapt o constructie care a pornit in urma cu mai mult timp si care a avut ca obiectiv promovarea intereselor de securitate si de stabilitate ale Romaniei in regiune”, a spus ministrul de Externe.
Aurescu a mentionat ca prezenta inaintata NATO are doua componente, una in nordul si una in sudul Flancului estic, la Marea Neagra, afirmand ca este nevoie de o echilibrare a acestui tip de prezenta aliat, mai ales la Marea Neagra.
El a aratat ca a avut o discutie telefonica cu consilierul de securitate nationala al presedintelui Biden, Jack Sullivan, impreuna cu ceilalti colegi de pe Flancul estic, in formatul B9, in care s-a discutat pregatirea intalnirii de vineri de la Geneva dintre secretarul de stat american Antony Blinken cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
„In aceasta discutie am reluat importanta consolidarii Flancului estic, care este necesara nu doar in contextul actual, care este intr-adevar foarte complicat si de mai multa vreme, pentru ca aceasta situatie de securitate pe Flancul estic, in vecinatatea noastra, s-a deteriorat de-a lungul timpului”, a declarat ministrul de Externe.
Ministrul de Externe a vorbit si despre propunerea presedintelui francez Emmanuel Macron ca Europa sa construiasca ‘o noua ordone de securitate’ cu NATO in fata Rusiei.
„Noi pana acum am avut o serie de dialoguri cu Federatia Rusa, mai ales saptamana trecuta au fost trei serii de dialog, o data pe 10 ianuarie, in cadrul dialogului strategic dintre SUA si Rusia, la Geneva, apoi pe 12 ianuarie in cadrul consiliului NATO-Rusia si apoi pe 13 ianuarie, la Viena, in cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, dar este vorba de sesiuni de dialog, nu de negociere si in cadrul acestor sesiuni am aratat foarte clar, si aici a fost o pozitie unitara a tuturor aliatilor din cadrul NATO, si anume aceea ca actuala ordine de securitate internationala sau arhitectura de securitate europeana din momentul de fata trebuie sa fie prezervata de niste parametri care sunt, din punctul nostru de vedere, de nenegociat, daca vorbim despre principii importante – suveranitatea statelor sau integritatea teritoriala (…) sau interzicerea folosirii fortei sau a amenintarii cu forta, aici lucrurile sunt absolut clare, iarasi daca vorbim despre fundamente ale Aliantei Nord-Atlantice, cum este apararea colectiva. Aici nu putem sa facem rabat, putem, insa, sa discutam si cel mai probabil presedintele Macron s-a referit la aceasta componenta, am putea sa discutam de masuri de reducere a riscurilor, eficientizarea mecanismelor de control al armamentelor, mecanisme de transparenta militara. Aceste chestiuni pot sa fie discutate, dar ele nu pot sa fie discutate in conditiile in care nu exista o dezescaladare pe teren. Nu poti sa negociezi, nu poti sa discuti aceste chestiuni de substanta care sunt foarte importante sub amenintarea folosirii fortei”, a spus Aurescu.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Trei persoane au fost acuzate in legatura cu moartea cantaretului Liam Payne in Argentina pentru…
Hezbollah saluta orice efort de a opri razboiul din Liban, dar nu isi pune prea…
Franta a acuzat, joi, Israelul, ca a afectat relatiile bilaterale, dupa ce fortele de securitate…
Un copil in varsta de 11 ani a ajuns la spital, joi, dupa ce s-a…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…