Virusi vechi de milioane de ani ii ajuta pe cercetatori sa lupte cu cancerul. Boala ar putea fi prevenita

life

Relicvele unor virusi stravechi – care au petrecut milioane de ani ascunsi in ADN-ul uman – ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului, anunta oameni de stiinta citati de BBC.

Studiul, realizat de Institutul Francis Crick, a aratat ca ramasitele latente ale acestor virusi vechi sunt trezite atunci cand celulele canceroase scapa de sub control. Acest lucru ajuta in mod neintentionat sistemul imunitar sa tinteasca si sa atace tumora.

Echipa doreste sa valorifice aceasta descoperire pentru a concepe vaccinuri care sa stimuleze tratamentul impotriva cancerului sau chiar sa il previna.

Cercetatorii au observat ca exista o corelatie intre rata mai buna de supravietuire a pacientilor care au cancer pulmonar si formarea de clustere de celule B in jurul tumorilor. Celulele B, o parte a sistemului imunitar, produc mase de anticorpi care pot ajuta la atacarea invadatorilor.

Ce anume faceau acestea in cazul cancerului pulmonar era un mister, dar o serie de experimente complicate, folosind mostre de la pacienti si teste pe animale, au aratat ca ele incercau in continuare sa lupte impotriva virusurilor.

Unele dintre aceste retrovirusuri au devenit parte integranta a codului nostru genetic cu zeci de milioane de ani in urma si sunt comune cu rudele noastre evolutive, marile maimute.

Studiile arata ca mai mult de 8% din ADN-ul uman este format din ramasitele unor astfel de virusuri.

Este posibil ca alte retrovirusuri sa fi intrat in ADN-ul nostru cu cateva mii de ani in urma. Unele dintre aceste instructiuni straine au fost, in timp, cooptate si servesc unor scopuri utile in interiorul celulelor noastre, dar altele sunt strict controlate pentru a impiedica raspandirea lor.

Aceste instructiuni genetice stravechi nu mai sunt capabile sa resusciteze virusi intregi, dar pot crea fragmente de virusi care sunt suficiente pentru ca sistemul imunitar sa detecteze o amenintare virala.

„Sistemul imunitar este pacalit sa creada ca celulele tumorale sunt infectate si incearca sa elimine virusul, deci este un fel de sistem de alarma”, a declarat profesorul George Kassiotis, seful departamentului de imunologie retrovirala de la Institutul Francis Crick.

Anticorpii cheama alte parti ale sistemului imunitar sa elimine celulele „infectate” – sistemul imunitar incearca sa opreasca un virus, dar in acest caz elimina celulele canceroase.

Profesorul Kassiotis spune ca este o inversare remarcabila a rolului retrovirusurilor care, in perioada lor de glorie, „ar fi putut provoca cancer la stramosii nostri”, datorita modului in care ne invadeaza ADN-ul, dar care acum ne protejeaza de cancer, „ceea ce mi se pare fascinant”, adauga el.

Studiul, publicat in revista Nature, descrie modul in care acest lucru se intampla in mod natural in organism, dar cercetatorii doresc sa imbunatateasca acest efect prin dezvoltarea unor vaccinuri care sa invete organismul cum sa vaneze retrovirusurile endogene.

„Daca putem face acest lucru, atunci nu ne putem gandi doar la vaccinuri terapeutice, ci si la vaccinuri preventive”, a declarat profesorul Kassiotis.

Cercetarea a fost realizata in cadrul studiului TracerX, care a urmarit cancerele pulmonare in detalii fara precedent si care a aratat saptamana aceasta capacitatea „aproape infinita” a cancerului de a evolua. Acest lucru i-a determinat pe cercetatorii care au condus studiul sa ceara sa se acorde mai multa atentie prevenirii cancerului, deoarece acesta este atat de greu de oprit.

Dr. Claire Bromley, de la Cancer Research UK, a declarat: „Cu totii avem in genele noastre ADN viral stravechi, transmis de la stramosii nostri, iar aceasta cercetare fascinanta a evidentiat rolul pe care il joaca in cancer si modul in care sistemul nostru imunitar poate recunoaste si distruge celulele canceroase.”

Ea a spus ca este nevoie de „mai multe cercetari” pentru a dezvolta un vaccin impotriva cancerului, dar „cu toate acestea, acest studiu se adauga la volumul tot mai mare de cercetari care ar putea, intr-o zi, sa vada aceasta abordare inovatoare a tratamentului impotriva cancerului devenind o realitate”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: