Vize pentru rusi. UE ia Ungaria la intrebari cu privire la riscurile pe care le prezinta noile norme privind vizele pentru cei din Rusia si Belarus
Uniunea Europeana a cerut joi (1 august) Ungariei sa raspunda temerilor ca o decizie a Budapestei de a relaxa normele privind vizele pentru cetatenii rusi si belarusi creste riscul de spionaj in uniune, relateaza Euractiv.
Premierul ungar Viktor Orban – singurul lider al UE care a mentinut legaturi stranse cu Kremlinul de cand Rusia si-a lansat invazia in Ucraina in 2022 – a semnat un decret in luna iulie pentru a extinde programul sau de acordare rapida a vizelor la opt tari, inclusiv Rusia si Belarus.
Programul de imigrare permite cetatenilor din aceste tari sa solicite asa-numitele „carduri nationale” pentru a putea lucra in Ungaria. Anterior, aceste carduri erau disponibile doar pentru cetatenii ucraineni si sarbi.
La inceputul acestei saptamani, cel mai mare grup al Parlamentului European s-a plans ca relaxarea normelor ar putea crea „lacune grave pentru activitatile de spionaj”, Rusia incercand sa tinteasca UE in contextul razboiului din Ucraina.
Partidul Popular European (PPE) a ridicat probleme de securitate cu privire la decizia Ungariei de a relaxa restrictiile privind vizele pentru cetatenii rusi si belarusi, temandu-se ca aceasta ar putea alimenta spionajul in UE.
Comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat ca este de acord cu ingrijorarile si a trimis o scrisoare Budapestei prin care-i solicita sa raspunda la o lista de intrebari pana la 19 august.
„Rusia este o amenintare la adresa securitatii. Avem nevoie de mai multa, nu de mai putina vigilenta. Oferirea unui acces facil la UE potentialilor spioni si sabotori rusi ar submina securitatea noastra a tuturor”, a scris Johansson pe X.
„Astazi, intr-o scrisoare, cer guvernului maghiar sa dea explicatii. Daca schema lor de acces facil reprezinta un risc, vom actiona”, a mai scris ea.
Russia is a security threat. We need more, not less vigilance. Giving potential Russian spies and saboteurs easy EU access would undermine the security of us all.
Today in a letter I ask the Hungarian government to explain. If their easy access scheme is a risk, we will act. pic.twitter.com/Vy74JqNfAI
— Ylva Johansson (@YlvaJohansson) August 1, 2024
Orban i-a infuriat deja pe ceilalti lideri ai UE prin faptul ca s-a deplasat la Moscova la 5 iulie pentru a se intalni cu presedintele rus Vladimir Putin, la doar cateva zile dupa ce tara sa a preluat presedintia rotativa semestriala a UE.