Romania asteapta o decizie privind includerea in programul Visa Waiver, care ar permite cetatenilor romani sa calatoreasca fara viza in Statele Unite pentru perioade de pana la 90 de zile, in scopuri turistice sau de afaceri.
Decizia ar putea veni fie in ultimele zile ale administratiei Biden, fie la inceputul noii administratii Trump.
Potrivit oficialilor romani, Romania indeplineste toate criteriile tehnice pentru includerea in programul Visa Waiver, unul dintre obiectivele principale fiind reducerea ratei de respingere a vizelor sub pragul de 3%.
Conform surselor diplomatice, acest obiectiv a fost atins neoficial, dar un anunt formal din partea Statelor Unite ar putea veni abia anul viitor, pe fondul unei evaluari tehnice lansate in octombrie, odata cu incheierea anului fiscal american.
Eurodeputatul roman Victor Negrescu, vicepresedinte al Parlamentului European si membru al Delegatiei pentru relatiile cu SUA, si-a exprimat optimismul privind includerea Romaniei in programul Visa Waiver.
Acesta a explicat ca, „in ciuda lozincilor impotriva migratiei”, venirea lui Donald Trump la Casa Alba nu ar modifica asteptarile privind acest proces, subliniind ca Romania beneficiaza de sprijinul unei parti importante a republicanilor, care au constientizat rolul strategic al Romaniei in regiune.
„Sunt convins ca Romania va intra in programul Visa Waiver si cu presedintele Trump la Casa Alba”, a declarat Victor Negrescu, adaugand ca spera ca decizia sa fie materializata cat mai rapid.
Analistul de politica externa Radu Magdin a subliniat ca evaluarea tehnica a criteriilor ar trebui sa fie constanta, indiferent de schimbarea administratiei de la Washington, intrucat Romania s-a inteles bine atat cu administratia Trump anterioara, cat si cu actuala administratie Biden.
Nu ar trebui sa existe diferente in evaluarea privind Visa Waiver”, a explicat Magdin, dar a adaugat ca politicienii romani ar trebui sa fie mai rezervati in declaratii pentru a mentine stabilitatea relatiilor.
Pe de alta parte, analistul Stefan Popescu a subliniat ca o schimbare de administratie va implica si o „reconstructie a relatiilor bilaterale”, mentionand ca Romania, asemenea altor state, va trebui sa stabileasca noi conexiuni cu echipa de la Washington, care va gestiona domeniile de politica externa si securitate.
„Va trebui sa vedem ce echipa va veni la Departamentul de Stat, cine va veni la Pentagon… toate aceste lucruri vor conta”, a declarat Popescu, atragand atentia asupra competitiei regionale pentru atentia si sprijinul american.
Liderul venezuelean Nicolas Maduro l-a numit pe presedintele rus Vladimir Putin o stea in politica…
Moneda iraniana a scazut miercuri la un minim istoric, in timp ce Donald Trump a…
Guvernul britanic a declarat joi ca a impus cel mai mare pachet de sanctiuni impotriva…
Trei tineri au fost retinuti in cazul masinilor vandalizate pe mai multe strazi din Suceava,…
Mai multi lideri MAGA s-au laudat ca pot admite in sfarsit ca Proiectul 2025 este…
Vineri, de Sfintii Mihail si Gavriil, aproape 1,5 milioane de romani isi celebreaza ziua onomastica,…