Vizita provocatoare la moscheea al-Aqsa: Ministrul israelian extremist al Securitatii Nationale s-a filmat in locul sfant musulman spunand ca a venit sa se roage pentru intoarcerea ostaticilor, „dar fara un acord nechibzuit si fara sa se predea”

externe

Ministrul israelian extremist al Securitatii Nationale a vizitat cel mai sfant loc musulman din Ierusalim, inregistrand un videoclip in care spune ca s-a dus sa se roage, o miscare provocatoare, in timp ce incearca sa intrerupa discutiile de incetare a focului, potrivit The Guardian.

Itamar Ben-Gvir, un ultranationalist si campion al miscarii colonistilor, a inregistrat clipuri video la complexul moscheii al-Aqsa, cunoscut si sub numele de Muntele Templului, un loc sfant atat pentru musulmani, cat si pentru evrei.

La umbra Domului Stancii, Ben-Gvir a vorbit cu garda de corp in spate si un membru inarmat al politiei de frontiera care patrula in apropiere. El a spus ca a venit la complex sa se roage pentru intoarcerea ostaticilor israelieni tinuti de militantii palestinieni in Gaza „dar fara un acord nechibzuit si fara sa se predea”.

El a adaugat ca „se roaga si lucreaza din greu” pentru ca prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, sa reziste presiunii internationale de a semna un acord de incetare a focului si, in schimb, sa continue campania militara in Gaza.

Vizita sa a atras imediat condamnarea Ministerului iordanian de Externe, o forta puternica din cadrul organismului care administreaza complexul sfant, care l-a numit „un pas provocator” si o incalcare intreprinsa de „guvernul israelian extremist”.

Ministrul israelian de Interne, Moshe Arbel, de la partidul religios evreiesc Shas, l-a mustrat pe Ben-Gvir pentru ca a vizitat zona. „Intr-o zi, epoca provocarilor lui Ben-Gvir va trece”, a spus Arbel.

Casa Alba este „preocupata de retorica si actiunile care sunt contraproductive pentru pacea si securitatea in Cisiordania”, a declarat John Kirby, purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate al SUA, fara a-l numi insa pe Ben-Gvir.

„Presedintele a fost destul de vocal in legatura cu preocuparile sale cu privire, de exemplu, la violenta colonistilor si ne-am exprimat, de asemenea, ingrijorarea cu privire la activitatile si retorica anumitor lideri israelieni. Aceste preocupari raman valabile si am dori sa-i indemnam pe colegii nostri israelieni sa nu faca lucruri care sa incinga spiritele sau care ar putea duce la sau incuraja activitati violente intr-un fel sau altul”, a adaugat Kirby.

In ciuda diagnosticului sau recent de Covid, Biden ar urma sa vorbeasca cu Netanyahu saptamana viitoare, ca parte a unei vizite controversate a liderului israelian in SUA, cand premierul israelian ar urma sa se adreseze si unei sesiuni comune a Congresului, a declarat Kirby. De asemenea Netanyahu ar urma sa se intalneasca si cu vicepresedintele Kamala Harris, care ar putea fi un potential inlocuitor al lui Biden, daca acesta ar renunta la cursa electorala.

Ben-Gvir a vizitat ultima data locul in luna mai pentru a-si exprima obiectia fata de tari precum Spania, Norvegia si Irlanda care au recunoscut statul palestinian. Ultima sa vizita este vazuta ca provocatoare, inaintea viitoarei vizite a lui Netanyahu la Washington si in mijlocul negocierilor pentru o incetare a focului in Gaza.

Complexul moscheii Al-Aqsa este un loc extrem de sensibil, unde eforturile unei factiuni de colonisti evrei extremisti de a se ruga acolo sunt vazute ca o lezare de catre credinciosii si observatorii musulmani, simbolizand eforturile de a aduce complexul moscheii si orasul sfant divizat Ierusalim in totalitate sub controlul israelian.

Vizitele ministrilor israelieni la fata locului sau incursiunile fortelor de securitate israeliene s-au dovedit a fi un declansator de proteste si violente in trecut, in special o vizita din 2000 a lui Ariel Sharon, care a alimentat o revolta cunoscuta sub numele de a doua Intifada.

Netanyahu a rezumat status quo-ul moscheii al-Aqsa in 2015, spunand: „Musulmanii se roaga pe Muntele Templului, ne-musulmanii viziteaza”.

Daniel Seidemann, un avocat israelian si expert in politica Ierusalimului, a declarat ca aparitia unei miscari de colonisti israelieni extremisti a schimbat echilibrul fragil la locul sfant.

„Este clar in ultimii ani ca status quo-ul a fost erodat in mod semnificativ. Mai intai au fost rugaciunile evreiesti zilnice care au inceput cu oamenii soptind si mormaind”, a spus el. „Astazi exista grupuri escortate de politie, ceea ce este o sursa majora de tensiune, desi aceste partide au pastrat un profil scazut. In ultimii 20 de ani, evenimentele si discursurile din Ierusalim au fost conduse de exaltati religiosi. Acest conflict nu a devenit un razboi religios, dar oamenii care produc evenimentele lupta intr-unul.”

El a spus ca vizita lui Ben-Gvir a intentionat sa fie un simbol al „triumfalismului nationalist”, pentru a-si incorda muschii, aratand cum controleaza locurile cheie revendicate de palestinieni.

Mai multi ministri din guvernul lui Netanyahu, inclusiv Ben-Gvir, au incercat sa-l descurajeze pe prim-ministru sa accepte un acord de incetare a focului, avertizand ca vor parasi coalitia de guvernamant.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: