Vizita surpriza la Bucuresti. Maia Sandu s-a intalnit cu premierul Florin Citu
Premierul Florin Citu s-a intalnit, miercuri, cu presedintele Moldovei, Maia Sandu. Vizita Maiei Sandu este surprinzatoare, aceasta nu a fost anunta nici de Chisinau, nici de Bucuresti.
„O intalnire excelenta astazi cu Maia Sandu”, a scris Citu pe Facebook, fara a oferi alte detalii.
Vizita nu apare nici in programul oficial al presedintelui Moldovei, nici in cel al premierului roman.
„Astazi, aflandu-ma cateva ore la Bucuresti in drum spre Paris, am avut o scurta intrevedere cu Prim-ministrul Romaniei, Florin Citu. I-am multumit domnului Citu pentru deschiderea si bunavointa cu care Guvernul Romaniei sprijina Republica Moldova, mai ales in aceste vremuri grele pentru toti.
Subiectul principal al discutiei a fost, bineinteles, modul in care Romania ne poate ajuta sa avem acces mai rapid la vaccinul anti-Covid-19. Premierul Citu ne-a asigurat ca sunt analizate toate parghiile posibile in acest sens, stoparea pandemiei fiind un subiect de securitate nu doar nationala, ci si europeana. Prim-ministrul Florin Citu m-a informat, totodata, ca intr-un timp foarte scurt Guvernul Romaniei va transmite Republicii Moldova si alte ajutoare.
De asemenea, am vorbit despre initiativele abordate in cadrul vizitei Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, la Chisinau, astfel incat sa intensificam colaborarea la nivel guvernamental. Printre proiectele prioritare pentru cooperarea bilaterala am enumerat conexiunea energetica cu Romania, functionalitatea Gazoductului Iasi-Chisinau, precum si constructia podului de la Ungheni.
Domnul Florin Citu m-a asigurat ca Romania va depune toate eforturile pentru a sprijini in continuare Republica Moldova, atat in relatiile bilaterale, cat si la nivelul Uniunii Europene, promovand agenda europeana a tarii noastre si interesele cetatenilor”, a anuntat apoi Maia Sandu pe Facebook.
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, la finalul anului trecut, la Chisinau, un nou pachet de sprijin din partea Romaniei pentru cetatenii Republicii Moldova, care ar urma sa includa pana la 200.000 de doze de vaccin impotriva noului coronavirus.
„Doresc sa subliniez in mod special ca Romania este si va ramane prietenul sincer si principalul partener al cetatenilor Republicii Moldova. Prezenta mea astazi aici, investitiile realizate dezinteresat de Romania si asistenta semnificativa pe care Romania a oferit-o in ultimul an pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 dovedesc acest lucru. Suntem alaturi de presedintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, si suntem pregatiti sa furnizam intreaga asistenta de care este nevoie pentru implementarea cu succes a programului sau reformator si pentru gestionarea multiplelor crize cu care Republica Moldova se confrunta. In acest sens, imi face placere sa anunt un nou pachet de sprijin din partea Romaniei pentru cetatenii Republicii Moldova”, a spus Iohannis, intr-o declaratie comuna de presa cu omologul sau, Maia Sandu.
Potrivit presedintelui, acest pachet are in vedere incheierea cat mai rapida a celui de-al saselea Protocol aditional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil in valoare de 100 de milioane de euro, vizand prelungirea valabilitatii Acordului si extinderea domeniilor de cooperare.
„Astfel, vom putea continua si extinde programele bilaterale de asistenta de succes de pana acum”, a precizat Klaus Iohannis.
O alta masura este sustinerea procesului de vaccinare anti-COVID prin furnizarea de pana la 200.000 de doze de vaccin si trimiterea, la Chisinau, in etapa imediat urmatoare, a unei echipe de specialisti, care sa impartaseasca din experienta Romaniei si sa ajute la pregatirea Strategiei de vaccinare. Conform lui Iohannis, este necesara o cooperare stransa cu autoritatile de specialitate ale Republicii Moldova si implicarea acestora.
Totodata, Romania va furniza medicamente, echipamente medicale si de protectie pentru ingrijirea pacientilor COVID-19.
Pachetul de sprijin include si acordarea, ca ajutor extern, a unei cantitati de motorina de aproximativ 6.000 de tone, pentru sustinerea agricultorilor din Republica Moldova.
„Vom continua sprijinul pentru consolidarea societatii civile si a independentei mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, in 2021, a unei noi contributii financiare, cel putin echivalenta cu cea efectuata in noiembrie 2020, respectiv de 250.000 de euro”, a mentionat Iohannis.
O alta masura vizata este initierea unei cooperari aprofundate pe linia justitiei si a luptei anticoruptie.
Romania are in vedere semnarea cat mai rapida a Protocolului de colaborare in domeniul educatiei pentru perioada 2021 – 2025, pentru a sustine procesul de reforma a sistemului de invatamant din Republica Moldova, precum si acordarea de locuri de studii, cu bursa si fara bursa, in invatamantul preuniversitar si superior de stat.
„Am luat nota de faptul ca, la 22 decembrie, s-a aprobat in Republica Moldova initierea negocierilor pentru Acordul privind recunoasterea reciproca a diplomelor, certificatelor si titlurilor stiintifice si stiintifico-didactice. Speram ca semnarea Acordului sa se realizeze cat mai repede pentru ca cetatenii Republicii Moldova sa poata beneficia de prevederile sale”, a precizat Iohannis.
Presedintele a adaugat ca Ministerul roman al Apararii Nationale va realiza transferul catre Republica Moldova a unei donatii separate de medicamente si echipamente destinate combaterii pandemiei de COVID-19.