Vlad Pascu, client vechi de-al procurorilor DIICOT. La 13 ani el fusese prins cu canabis pe o strada din Bucuresti

news

Vlad Pascu, beizadeaua drogata, incercare josnica, eliberare, Adrian Cuculis

Vlad Pascu, soferul de 19 ani care a omorat doi tineri si a ranit alti trei in localitatea 2 Mai a mai fost cercetat in doua dosare penale pentru detinere, fara drept, de droguri de risc in vederea consumului propriu, a anuntat DIICOT Constanta.

Potrivit unui comunicat transmis, marti, in cazul tanarului, pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Constanta a fost inregistrata la data de 19 august o cauza penala in care se efectueaza cercetari cu privire la fapta de detinere, fara drept, de droguri de risc, in vederea consumului propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/2002.

„Aceasta etapa nu semnifica formularea unor acuzatii impotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strangerii probelor pentru stabilirea corecta si completa a starii de fapt care sa permita adoptarea in cauza a unei solutii legale si temeinice”, se precizeaza in comunicat, citat de Agerpres.

Totodata, sursa citata informeaza ca in evidentele DIICOT au fost identificate doua dosare penale vizand aceeasi persoana, cercetarile avand ca obiect infractiuni de detinere, fara drept, de droguri de risc in vederea consumului propriu.

„In fapt, la data de 5 aprilie 2017, a fost depistat de lucratori din cadrul Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti pe o strada din Capitala, avand asupra sa o foita de hartie de culoare alba si o punguta din material plastic transparent continand cantitatea totala de 0,39 grame canabis. Prin ordonanta din 30 octombrie 2019 s-a adoptat in acest dosar o solutie de clasare cu privire la infractiunea de detinere, fara drept, de droguri de risc in vederea consumului propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea 143/ 2002 cu motivarea ca potrivit art. 113 alin. 1 Cod penal, minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu raspunde penal”, arata procurorii.

In cel de-al doilea dosar inregistrat la DIICOT, in anul 2022, anchetatorii spun ca s-au efectuat cercetari cu privire la fapta de detinere, fara drept, de droguri de risc in vederea consumului propriu. La data de 3 februarie 2022, aceeasi persoana, avand atunci varsta de 18 ani, a fost depistata de organele de politie in incinta unui complex comercial din Bucuresti cu un pliculet din material plastic transparent ce continea cantitatea de 0,68 grame canabis.

„Prin ordonanta din 21 decembrie 2022 s-a dispus renuntarea la urmarire penala, intrucat pentru infractiunea cercetata legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea mai mica de 7 ani (infractiunea de detinere de droguri de risc pentru consum propriu se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda), iar in cauza nu exista un interes public in urmarirea faptei in raport cu continutul faptei (detinerea pentru consum propriu de canabis), modul si mijloacele de savarsirea a faptei (elementul material, detinerea, nu releva un mod elaborat de comitere a faptei), natura drogului detinut (canabis, drog de risc), cantitatea redusa a drogului detinut, disproportia vadita intre cheltuielile pe care le-ar implica desfasurarea procesului penal si gravitatea redusa a faptei si circumstantele personale ale faptuitorului, in varsta de 18 ani la data savarsirii faptei, fara antecedente penale si avand o atitudine sincera la momentul constatarii faptei”, mentioneaza DIICOT.

Solutia adoptata de procuror prin ordonanta mentionata a fost confirmata de Tribunalul Bucuresti la data de 10 ianuarie a acestui an, mai arata procurorii.

DIICOT precizeaza ca prin ordonanta din 21 decembrie 2022 s-a dispus, in conformitate cu prevederile art. 19 din Legea nr. 143/2000, evaluarea faptuitorului de catre specialisti din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog din cadrul Agentiei Nationale Antidrog, in scopul includerii sale in circuitul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.

Pentru infractiunea de trafic intern de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, s-a adoptat o solutie de clasare, intrucat cercetarile efectuate in cauza nu au condus la identificarea persoanei de la care a fost procurat drogul de risc, mai spun anchetatorii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: