Vlad Voiculescu: „Va spun cinstit ca ieri am fost zguduit de ceea ce i s-a intamplat domnului Nelu Tataru”
Liderul USR Bucuresti, europarlamentarul Vlad Voiculescu, a vorbit despre cazul fostului ministru al Sanatatii Nelu Tataru, acuzat ca ar fi primit mita, mentionand ca nu credea ca acesta „s-ar deda la asa ceva”.
El a mentionat ca in randul corpului medical exista in continuare impresia ca ar fi „in ordine” sa se ia spaga dupa actul medical, fara vreo conditionare prealabila.
„Va spun cinstit ca ieri am fost zguduit de ceea ce i s-a intamplat domnului Nelu Tataru. Am fost oponenti politic, l-am criticat public in mai multe randuri. Ce stiam insa despre dansul e ca nu ia spaga, ca e un medic care profeseaza in continuare si nu ia spaga si ca, din contra, incearca sa isi ajute pacientii. Inteleg din comunicatul DNA, pentru ca alte informatii nu am, ca sunt peste 50 de cazuri in care dumnealui a fost chiar filmat primind spaga, practic primind plic, respectiv gaini, respectiv alte lucruri, dupa ce a savarsit actul medical. Exista aceasta intelegere, in continuare, in corpul medical, ca daca iei spaga dupa si nu conditionezi actul medical, lucrul acesta ar fi in ordine”, a spus Voiculescu, in cadrul unei conferinte de presa, cita de Agerpres.
El invocat cuvintele doctorului Catalin Cirstoveanu, potrivit caruia comportamentul unui medic se schimba fata de pacienti in momentul in care primeste mita.
„Daca toti cei de aici ar fi la coada la medic si doi dintre dumneavoastra ar fi fost recunoscatori de fiecare data cand ar fi fost acolo si ar fi dat 500 de lei, pe cine credeti ca va baga in seama? Cine credeti ca are numarul de telefon al medicului respectiv? Spunea doctorul Cirstoveanu ca se schimba comportamentul medicului si ca din cauza asta si el, si toata sectia pe care o conduce au evitat complet orice fel de plic. Orice fel de plic la medic este coruptie. Si sunt afectat, pentru ca credeam ca acest om, cu care nu am de cele mai multe ori aceeasi parere, nu credeam ca s-ar deda la asa ceva.
(…) Nu ar fi prima data cand DNA greseste. Dar inteleg ca sunt si filmari. Sper in continuare, un pic, ca ce s-a comunicat in spatiul public de catre o institutie a statului poate, poate, poate nu este adevarat. Altfel, nu inteleg cum cineva care are veniturile unui parlamentar, care va asigur ca iti ajung ca sa traiesti decent, si care profeseaza si in spital, iar salariile medicilor nu mai sunt cele de acum sapte-opt-zece ani – un medic care lucreaza in spital poate sa castige doua, trei, patru, chiar 5.000 de euro. De ce ai lua o gaina? Vrei sa te apuci sa gatesti? Nu poti sa te duci la alimentara?”, a intrebat Voiculescu.
Potrivit acestuia, initiativa „Fara penali in functii publice” vizeaza persoanele condamnate, nu cele acuzate.
„Si in cazul doamnei Clotilde, si in cazul meu, si in cazul altora care sunt acuzati de verzi si uscate – vezi Flavia Boghiu, de la Brasov – va rog sa ganditi cu capul vostru. Sa ganditi daca cineva care renunta la job-ul de europarlamentar, cu venituri de cateva mii bune de euro pe luna, si vine ca primar al Sectorului 1, daca si-ar strica reputatia, toata cariera pentru 2.000 de euro. E ceva atat de simplu”, a precizat Voiculescu.
Ministrul Alina Gorghiu a trimis presedintelui Camerei Deputatilor, vineri, cererea de ridicare a imunitatii parlamentare in sensul incuviintarii efectuarii procedurilor privind perchezitia in cazul fostului ministru al Sanatatii Nelu Tataru.
Nelu Tataru a fost pus sub urmarire penala, joi, de procurorii anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat ca ar fi primit mita, ca medic, sume de bani cuprinse intre 100 si 500 de lei, precum si bunuri alimentare.
Procurorii anticoruptie noteaza in ordonanta ca, in perioada 3 aprilie – 12 iulie, in calitate de medic specialist in cadrul Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” Husi, Nelu Tataru ar fi primit cu titlu de mita sume de bani cuprinse in general intre 100 si 500 de lei, precum si bunuri alimentare, de la 45 de persoane (pacienti/apartinatori), in legatura cu indeplinirea indatoririlor sale de serviciu in calitate de medic specialist, respectiv interventii chirurgicale, consult pacienti ori eliberare de retete medicale.