news

Vladimir Kara-Murza, condamnat la 25 de ani inchisoare in gulagul lui Putin: „A fost o condamnare la moarte”

Disidentul ruso-britanic Vladimir Kara-Murza, unul dintre oponentii lui Vladimir Putin care au fost eliberati in schimbul istoric de prizonieri de la inceputul lunii august, a descris intr-un interviu pentru The Independent tratamentul brutal pe care l-a suferit in cele 11 luni de izolare petrecute in cele mai dure inchisori din Siberia si a povestit despre „miracolul” care l-a tinut in viata.

Kara-Murza a spus ca schimbul de prizonieri nu a fost doar un schimb, ci o „misiune de salvare a vietii”. Moartea in inchisoare, in februarie, a colegului dizident Alexei Navalnii, despre care spune raspicat ca fost o crima orchestrata de Kremlin, a subliniat pericolul in care s-a aflat la randul sau.

Activist politic, jurnalist, si om extrem de apropiat de dizidentul Boris Nemtov – asasinat langa zidul Kremlinului in 2015 – vicepresedinte al Open Russia, un ONG fondat de opozantul si fostul oligarh Mihail Hodorkovski, care promoveaza societatea civila si democratia in Rusia, distins cu Premiul Vaclav Havel pentru Drepturile Omului in 2022 si cu primit Premiul Pulitzer pentru editorialele publicate in Washington Post, Vladimir Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani inchisoare de catre regimul Putin.

Kara-Murza statea inchis cate 23 de ore si jumatate, in fiecare zi, intr-o celula mica, in timp ce isi ispasea condamnarea de 25 de ani de inchisoare pentru ca a criticat razboiul lui Putin din Ucraina.

Barbatul de 43 de ani, care a stat la inchisoare doi ani si jumatate, inainte sa fie eliberat impreuna cu alti 15 detinuti politici din Rusia, a spus ca schimbul de prizonieri a fost o misiune prin care nu si-a castigat doar libertatea, ci i-a fost salvata viata.

„Mental, psihologic, emotional, doar sa fii inchis intr-un dulap zi dupa zi, saptamana dupa saptamana, luna dupa luna, fara nici macar sa poti spune buna ziua cuiva, nu este deloc usor”, a spus Kara-Murza. „Dupa vreo doua-trei saptamani, mintea incepe sa iti joace feste. Incepi sa uiti cuvinte. Incepi sa uiti nume. Incepi sa vorbesti cu peretii. Nu mai intelegi ce este real si ce este imaginar.”

Kara-Murza a fost arestat la Moscova in aprilie 2022, la doua luni dupa ce Putin a lansat invazia Ucrainei, pentru ca a sustinut discursuri in toata lumea despre crimele de razboi pe care fortele ruse le comiteau impotriva civililor.

Dupa un proces inscenat care a semanat cu cele de pe vremea lui Stalin, Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare in Siberia – cea mai lunga pedeapsa data unui prizonier politic de la caderea Uniunii Sovietice.

Putin a incercat sa il otraveasca de doua ori

Nu era prima data cand Kara-Murza a fost victima represaliilor regimului lui Putin: agentii Kremlinului au incercat in doua ocazii sa il otraveasca – in 2015 si 2017. Sotia lui, Evghenia, si cei trei copiii au fugit in SUA din cauza atacurilor repetate.

In ambele cazuri, politicianul rus din opozitie a intrat in coma si a fost aproape sa moara. Cele doua incidente i-au provocat o boala a nervilor numita polineuropatie care ii afecteaza capacitatea de a-si simti degetele de la maini si picioare.

Doctorul care l-a examinat inainte sa fie trimis dupa gratii a spus ca Kara-Murza are nevoie de aer curat, plimbari si tratament medical pentru a opri agravarea simptomelor. I-au dat numai trei ani de viata, potrivit avocatului sau, Vadim Prohorov.

In schimb, Kara-Murza a fost condamnat la inchisoare si trimis in Omsk, Siberia. In doar cateva luni, el a ajuns intr-o celula mica de pedeapsa. Singura lui plimbare consta intr-o miscare in cerc „iar si iar” timp de jumatate de ora intr-o curte interioara inchisa cu gratii.

Sotia lui se temea la acea vreme ca Kara-Murza va muri daca nu va fi salvat de la inchisoare.

„Nimeni nu poate supravietui 25 de ani intr-un gulag rusesc”

„Nimeni nu poate supravietui 25 de ani intr-un gulag rusesc, mai ales dupa cele doua otraviri prin care am trecut. A fost o condamnare la moarte”, a spus Kara-Murza.

In ciuda greutatilor prin care a trecut in primele luni de izolare, Kara-Murza a spus ca tortura psihologica pe care a suferit-o a devenit din ce in ce mai grea cu timpul.

Paznicii de la inchisoare il pedepseau chiar si pentru infractiuni minore, precum atunci cand isi descheia un nasture la camasa sau isi dadea jos sapca cand iesea in curte. In alte cazuri, paznicii il pacaleau ca sa incalce reguli ridicol de stricte.

In prima lui inchisoare – colonia penala IK-6, a fost pedepsit pentru ca nu s-a sculat la ora sase dimineata. Paznicii i-au oprit alarma, iar detinutii nu aveau voie sa foloseasca ceasuri in celulele lor.

In ianuarie, Kara-Murza a disparut din IK-6 si a reaparut cateva zile mai tarziu in IK-7, o inchisoare aflata in apropiere recunoscuta drept una dintre cele mai dure din Rusia. Ultimul data cand a vorbit cu familia din inchisoare a fost in decembrie 2023 intr-un apel care a durat 15 minute.

Sotia lui i-a lasat pe copii sa vorbeasca cate 5 minute fiecare, nemaiavand timp sa vorbeasca si ea cu Kara-Murza.  In 2023, el a vorbit cu membrii familiei sale doar de trei ori.

Biblia care i-a salvat viata

Cand a fost mutat in IK-7, nu a mai avut dreptul sa vorbeasca deloc cu ei. „Familia mea, sotia mea si copiii mei au fost pusi sa sufere doar pentru ca au acelasi nume ca mine, doar pentru ca sunt familia mea”, a spus Kara-Murza.

In IK-7, conditiile erau si mai grele. Trebuia sa se trezeasca la cinci dimineata si sa isi impinga patul la perete pana la 9 seara cand se dadea stingerea. Detinutii nu aveau voie sa se odihneasca in tot acest timp.

Avea la dispozitie doar 90 de minute pe zi ca sa corespondeze cu avocatii si sa ii scrie sotiei.

In rest, citea una dintre cele doua carti pe care avea voie sa le ia cu el in celula – a ales un manual de limba spaniola, respectand un sfat al disidentului sovietic Vladimir Bukovski, care l-a indemnat sa invete o limba straina ca sa isi ocupe timpul la inchisoare, si Biblia, despre care Kara-Murza a spus ca a fost vitala pentru supravietuirea sa.

21 aprilie 2047

„De fiecare data cand trebuia sa faci o cerere, pentru ce doreai cu ceaiul tau, spre exemplu, trebuia sa iti scrii numele, numarul celulei si data de incheiere a pedepsei”, a povestit Kara-Murza.

„In cazul meu era 21 aprilie 2047. Nu o sa uit niciodata acea zi. La un moment dat, a inceput sa ma deranjeze sa scriu si sa spun aceasta data zi dupa zi.”

Kara-Murza a fost mutat la mijlocul lunii iulie din nou – de aceasta data, in IK-11, o colonie penala inca si mai stricta.

Aici, si-a pierdut chiar si dreptul de a vorbi cu avocatii lui. Kara-Murza a pus supravietuirea sa dupa o tortura psihologica atat de lunga pe seama unui „miracol”.

Credinta sa, determinarea de a invata limba spaniola si sotia lui, care s-a luptat fara oprire pentru eliberarea sa, au fost singurele lucruri care l-au facut sa nu cedeze niciodata. L-a ajutat si convingerea ca o Rusie pasnica fara Putin la conducere va deveni realitate intr-o buna zi.

In tot timpul cat a fost tinut la izolare, lipsit de orice contact uman, el si-a spus mereu in minte: „Stiu ca am dreptate.”

(Foto: Vladimir Kara-Murza, impreuna cu Boris Nemtov, in Washington, ianuarie 2014)

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Bataie cu furci si lopeti in Pantelimon (Ilfov), bataia a continuat intr-un spital din Capitala. A fost distrus un monitor din camera de garda – VIDEO

O bataie de amploare a avut loc sambata in comuna Pantelimon (Ilfov) intre cel putin…

25 de minute ago

Lista neagra a lui Putin: Rusia a publicat un registru al „tarilor neoliberale distructive”. Romania este inclusa, dar nu si Ungaria si Slovacia

In Rusia a fost creat un registru al tarilor care ‘impun politici neoliberale distructive’. Printre…

2 ore ago

Celebra fotografie a lui Churchill „Leul furios” furata in Canada si gasita in Italia a fost recuperata de carabinieri si se intoarce acasa

Oficiali canadieni si italieni au marcat joi recuperarea cu succes a unui celebru portret fotografic…

29 de minute ago

Un tanar sofer a murit dupa ce a cazut cu masina in lacul Pantelimon din Bucuresti. El nu avea permis de conducere

Un sofer in varsta de 25 de ani a cazut cu masina in lacul Pantelimon…

2 ore ago