Vladimir Putin a cerut urgent Kazahstanului 100.000 de tone de benzina, spre a contracara criza cauzata de atacurile cu drone ucrainene asupra rafinariilor rusesti
Rusia a cerut Kazahstanului sa fie pregatit sa furnizeze tarii 100.000 de tone de benzina in cazul unei penurii de benzina ruseasca cauzata de o crestere a atacurilor cu drone ucrainene asupra rafinariilor de petrol, au declarat trei surse de la Kremlin pentru Reuters.
Una dintre sursele din industrie a declarat pentru Reuters ca s-a ajuns deja la un acord pentru utilizarea rezervelor kazahe. Un consilier al ministrului Energiei din Kazahstan a negat insa ca Rusia ar fi facut o astfel de cerere. Presupusa solicitare din partea Rusiei survine in contextul in care Ucraina continua sa vizeze rafinariile de petrol rusesti , ca represalii la cresterea atacurilor rusesti asupra infrastructurii critice ucrainene.
In ultimele saptamani, atacurile cu drone ucrainene au intrerupt cel putin 10% din capacitatea rafinariilor rusesti, a declarat Ministerul britanic al Apararii la 23 martie, si a fortat Rusia sa impuna o interdictie de sase luni privind exportul de benzina, care a inceput la 1 martie, pentru a evita o penurie acuta.
Intensificarea atacurilor impotriva rafinariilor de petrol a atras atentia Statelor Unite, care au avertizat Ucraina sa inceteze sa mai atace rafinariile de petrol rusesti, se presupune ca din cauza ingrijorarii ca loviturile ar putea creste preturile globale ale petrolului si riscul unor noi represalii.
Ucraina continua sa sustina ca tintirea infrastructurii energetice rusesti este o strategie militara legitima. „Am folosit dronele noastre. Nimeni nu ne poate spune ca nu putem”, a declarat Zelensky pe 30 martie, subliniind ca Washingtonul nu poate limita utilizarea de catre Ucraina a propriilor arme.
Combustibilii fosili sunt principalele motoare ale economiei rusesti si principala sursa de venit pentru masina de razboi a Kremlinului. In ciuda interdictiei de export de benzina din Rusia, tara continua sa aprovizioneze tarile din Uniunea Economica Eurasiatica condusa de Moscova, inclusiv Kazahstanul. Pe fondul penuriei cronice de benzina, Kazahstanul insusi a restrictionat exporturile de combustibil pana la sfarsitul anului 2024.