In aplauzele invitatilor, pe care i-a salutat in trecere, Putin a ajuns in sala Sfantul Andrei de la Kremlin, unde a depus, dupa cateva minute, juramantul de presedinte al Rusiei. Statele Unite si majoritatea statelor Uniunii Europene au boicotat ceremonia de marti de la Kremlin, insa Franta si alte cateva state UE, printre care Grecia, Slovacia, Ungaria si Malta si-au trimis ambasadorii sa asiste la festivitati, in pofida unui apel din partea Kievului.
Intr-o ceremonie oficiala organizata la Marele Palat al Kremlinului, Putin a jurat cu mana dreapta pe un exemplar al Constitutiei pe care a modificat-o in 2020 pentru a elimina obstacolul legal care il impiedica sa continue la putere, noteaza EFE.
„In exercitarea atributiilor de presedinte al Federatiei Ruse, jur sa respect si sa protejez drepturile si libertatile omului si ale cetateanului, sa respect si sa apar Constitutia Federatiei ruse, sa protejez suveranitatea si independenta, securitatea si integritatea statului, sa slujesc cu fidelitate poporul”, a declarat Putin, in prezenta sefilor Dumei (camera inferioara a parlamentului rus) si Consiliului Federatiei (Senatul).
A conduce Rusia este ”o mare onoare, o responsabilitate si o datorie sacra”, a spus Vladimir Putin in interventia scurta care a urmat depunerii juramantului.
El le-a promis rusilor ca vor invinge ”impreuna” si vor iesi ”mai puternici dintr-o perioada dificila”, in plin conflict militar cu Ucraina. ”Suntem un popor unit si mare si impreuna vom depasi toate obstacolele. Impreuna vom castiga”, a afirmat Putin.
Totusi, el a adaugat ca Moscova nu exclude dialogul cu Occidentul, insa a precizat ca el trebuie sa se desfasoara de pe pozitii de egalitate.
Liderul rus a mai afirmat ca tara sa este deschisa fata de dezvoltarea relatiilor cu alte tari, pe care le-a descris drept ”majoritatea lumii”.
”Sistemul de stat din Rusia trebuie sa fie rezistent la orice amenintari si provocari”, a accentuat Vladimir Putin.
Pentru a ramane la putere, Vladimir Putin a modificat Constitutia rusa in urma cu cativa ani. Dupa incheierea mandatului in 2030, el va putea candida din nou, pentru inca un mandat ce se va incheia in 2036, atunci cand liderul rus va avea 83 de ani.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca presedintele Vladimir Putin l-ar putea nominaliza marti pe premierul care va conduce urmatorul sau guvern, relateaza agentia de presa Interfax.
Actualul prim-ministru este Mihail Misusin, pe care Putin ar putea decide sa il nominalizeze din nou, scrie Reuters.
Este pentru a opta oara in istoria contemporana a Rusiei cand are loc o astfel de ceremonie de investitura.
Putin a depus deja juramantul de patru ori. In 2000, candidatul, pe atunci in varsta de 47 de ani, a primit sprijinul a 52,94% dintre rusi, in 2004 – a 71,31%, in 2012 – a 63,6% si in 2018 – a 76,7%. La alegerile din martie 2024, Putin, care are acum 71 de ani, a fost sustinut de un procent record de 87,28%.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…
Presedintele comisiei electorale din Georgia a fost stropit cu vopsea in timp ce organismul a…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…