Presedintele rus a zburat joi deasupra teritoriului situat intre Lituania si Polonia, pe fondul ingrijorarii tot mai mari ca acesta ar putea deveni punctul fierbinte al unui viitor conflict. Putin a parut sa tachineze natiunile baltice, zburand aproape de Estonia si survoland coastele Letoniei si Lituaniei cu avionul sau prezidential, inainte de a ateriza in Kaliningrad, intr-o vizita neanuntata.
Avioane de vanatoare au fost desfasurate in largul coastei estice a insulei suedeze Gotland in timp ce Putin se apropia de Marea Baltica. Vorbind cu studentii de la Universitatea Federala Baltica Kant, Putin a criticat vecinii din Polonia pentru ca au demolat monumentele de razboi sovietice.
„Aceasta este o ignoranta si o lipsa de intelegere uimitoare a locului in care traiesc, a ceea ce fac si a ceea ce va urma”, a spus el, citat de cotidianul britanic The Telegraph.
Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a declarat ca vizita nu a fost menita sa trimita un avertisment catre NATO, ci in scopul de a stimula „dezvoltarea”.”Cand presedintele viziteaza regiunile din Federatia Rusa, nu este un mesaj catre tarile NATO”, a declarat Peskov.
„Cel mai important lucru nu este sa trimita mesaje, ci sa faca ceea ce face de multi ani – sa lucreze la dezvoltarea tarii noastre si a regiunilor noastre.”
In ciuda negarilor Kremlinului, momentul vizitei lui Putin in inima Europei – pe fondul unei amenintari rusesti sporite cu un razboi mai amplu cu Occidentul – este semnificativ. Rishi Sunak a fost nevoit sa excluda miercuri recrutarea, dupa ce seful armatei a avertizat ca civilii vor trebui sa se inroleze pentru a lupta impotriva Rusiei daca va exista un razboi. In ianuarie, Boris Pistorius, ministrul german al apararii, a declarat ca Putin ar putea declara razboi impotriva NATO in „cinci pana la opt ani”.
Camille Grand, analist la grupul de reflectie al Consiliului European pentru Relatii Externe, a declarat ca Putin a transmis mai multe mesaje, inclusiv pentru a le reaminti locuitorilor din Kaliningrad ca „sunteti Rusia”. „Aceasta este, in opinia mea, o incercare clara de a semnala ca Marea Baltica nu este o mare a NATO, dupa ce Finlanda si Suedia au cerut sa se alature NATO”, a spus el.
A fost, de asemenea, „o modalitate de a reaminti Occidentului ca Rusia are active militare in Kaliningrad”, a adaugat el. Peskov a declarat ca „declaratiile militariste” ale tarilor baltice reprezinta o amenintare pentru Kaliningrad, pe care Rusia l-a preluat de la Germania dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Trupele britanice sunt stationate in Estonia, ca parte a apararii NATO. In ianuarie, Estonia, impreuna cu Letonia si Lituania, au fost de acord sa creeze o zona de aparare baltica comuna la granitele lor cu Rusia si Belarus. Acestea vor construi un zid de „instalatii defensive anti-mobilitate” si vor dezvolta cooperarea in domeniul rachetelor si al artileriei.
Estonia, un fost stat sovietic, va construi 600 de buncare, fiecare putand gazdui pana la 10 soldati, de-a lungul celor 182 de mile de frontiera cu Rusia. Hanno Pevkur, ministrul estonian al apararii, a declarat ca razboiul din Ucraina a demonstrat necesitatea unor „structuri defensive fizice la granita inca de la primul metru pentru a proteja Estonia”.
Kaliningrad este vazut ca fiind locul cel mai probabil pentru izbucnirea unui razboi intre Rusia si NATO. Moscova a desfasurat in regiune avioane de razboi inarmate cu rachete hipersonice de ultima generatie, la scurt timp dupa invazia sa ilegala in Ucraina.
Ulterior, a amenintat ca va desfasura rachete capabile sa transporte focoase nucleare pe „insula” rusa de la Marea Baltica. Golul Suwalki, situat la granita dintre Polonia si Lituania, leaga Kaliningrad de Belarus, aliatul Rusiei, unde sunt stationate trupe rusesti.
Daca Putin si-ar muta fortele din Belarus peste aceasta bresa spre Kaliningrad intr-o lovitura brusca, ar putea izola Estonia, Letonia si Lituania de aliatii lor si de liniile de aprovizionare din Europa Centrala si de Vest. Generalii NATO au numit Golul Suwalki Gap „calcaiul lui Ahile” al aliantei.
Putin a fost nevoit sa isi limiteze calatoriile in strainatate dupa ce a fost emis un mandat de arestare international pe numele sau in legatura cu rapirea unor copii ucraineni.
Inainte ca avionul sau prezidential sa aterizeze in Kaliningrad, pe care Putin l-a vizitat ultima data la scurt timp dupa invazia din 2022, un avion de recunoastere al NATO din cadrul fortelor aeriene olandeze a survolat Marea Baltica. Un avion de recunoastere electronica Boeing RC-135W al RAF s-ar fi apropiat, de asemenea, de regiunea Kaliningrad, precum si un avion de recunoastere francez, potrivit rapoartelor rusesti.
Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de externe, a declarat miercuri, inaintea unei reuniuni a UE la Bruxelles: „Da, suntem convinsi ca un razboi real este o posibilitate probabila”. Boris Pistorius, ministrul german al apararii, a avertizat ca nici armata tarii si nici publicul sau nu sunt pregatiti pentru un razboi cu Rusia.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Trei persoane au fost acuzate in legatura cu moartea cantaretului Liam Payne in Argentina pentru…
Hezbollah saluta orice efort de a opri razboiul din Liban, dar nu isi pune prea…
Franta a acuzat, joi, Israelul, ca a afectat relatiile bilaterale, dupa ce fortele de securitate…
Un copil in varsta de 11 ani a ajuns la spital, joi, dupa ce s-a…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…