„Voi face din Argentina o putere mondiala”. Noul presedinte anunta ce planuri concrete are pentru „reconstructia tarii”

externe

Javier Milei

Noul lider al Argentinei, Javier Milei, a prezentat miercuri o serie de masuri in privinta economiei in dificultate a tarii, eliminand sau modificand peste 300 de norme, inclusiv in ceea ce priveste chiriile si practicile de munca, relateaza France 24.

Milei a precizat ca are obiectivul de a „face din Argentina o putere mondiala”.

„Scopul este sa incepem sa ne indreptam pe calea reconstructiei tarii… si sa incepem sa desfiintam numarul mare de reglementari care au franat si au impiedicat cresterea economica”, a declarat Milei intr-un discurs televizat de la palatul prezidential, flancat de cabinetul sau.

A treia economie ca marime din America Latina este ingenuncheata dupa decenii de datorii si proasta gestionare financiara, cu o inflatie anuala de 140% si 40% dintre argentinieni traind in saracie.

Milei, care a fost ales luna trecuta si a preluat mandatul in urma cu 10 zile, s-a angajat sa reduca inflatia, dar a avertizat ca tratamentul de „soc” economic este singura solutie si ca situatia se va inrautati inainte de a se imbunatati.

Printre schimbarile anuntate miercuri se numara eliminarea unei legi care reglementeaza chiriile, precum si a normelor care impiedica privatizarea intreprinderilor de stat.

Milei a anuntat, de asemenea, o „modernizare a legislatiei muncii pentru a facilita procesul de creare de locuri de munca reale” si o serie de alte masuri de dereglementare care afecteaza turismul, serviciile de internet prin satelit, produsele farmaceutice, productia de vin si comertul exterior.

Pentru ca masurile sa intre in vigoare, acestea trebuie sa fie publicate in Monitorul Oficial si apoi evaluate de o comisie mixta formata din deputati si senatori.

Expertul in drept constitutional Emiliano Vitaliani a declarat pentru AFP ca acestea nu pot fi anulate decat daca sunt respinse atat de Camera Deputatilor, cat si de Senat.

Partidul de extrema-dreapta Libertad Avanza al lui Milei are doar 40 de locuri in Camera inferioara, care are 257 de membri, si sapte senatori din 72.

Terapie de „soc” pentru economie

Libertarianul in varsta de 53 de ani si autointitulat „anarho-capitalist” a declarat ca sunt necesare reduceri de cheltuieli echivalente cu cinci procente din produsul intern brut.

Inainte de anuntul de miercuri, administratia sa a devalorizat peso-ul argentinian cu peste 50% si a anuntat reduceri uriase ale subventiilor de stat generoase pentru combustibil si transporturi incepand cu luna ianuarie – reduceri care cu siguranta ii vor lovi pe argentinienii obisnuiti.

Milei a anuntat, de asemenea, oprirea tuturor noilor proiecte de constructii publice si suspendarea timp de un an a publicitatii de stat.

Masurile luate saptamana trecuta pentru combaterea inflatiei au fost salutate de Fondul Monetar International, caruia Argentina ii datoreaza 44 de miliarde de dolari.

Argentinienii raman bantuiti de hiperinflatia de pana la 3.000% din 1989-1990 si de o implozie economica dramatica in 2001.

Masurile concrete ale lui Milei

Noul presedinte argentinian a anuntat ca in urmatoarele zile „vor fi convocate sesiuni extraordinare” in Congresul Natiunii si „va fi trimis un pachet de legi care sa insoteasca aceste reforme si sa accelereze procesul de schimbare”.

Decretul de urgenta (DNU) urmareste transformarea „tuturor” companiilor de stat in societati anonime in vederea „privatizarii ulterioare” a acestora, avand ca scop descentralizarea economiei tarii.

Pachetul pe care Milei il va trimite spre aprobare Congresului include abrogarea regimului societatilor de stat si a reglementarilor care impiedica privatizarea companiilor publice.

„Am primit cea mai proasta mostenire din istorie”, s-a plans seful statului argentinian – primul din istoria tarii care este de profesie economist -, atunci cand a anuntat un plan care vizeaza sa puna capat deficitului fiscal, un rau endemic in tara sud-americana.

In ceea ce priveste povara mostenita de la guvernele din ultimii ani, in mare parte de factura peronista, Milei a citat „deficitul consolidat de 15% din PIB, cea mai mare presiune fiscala din lume, lipsa rezervelor in Banca Centrala, increderea distrusa a creditorilor, emisiunea monetara de nestapanit si criza inflationista anuala”, de peste 160%.

Milei s-a plans totodata de faptul ca, din cauza deciziilor guvernelor precedente, Argentinei i s-a lipit eticheta de „rau-platnica in serie”, ceea ce a dus la taierea a 13 zerouri din moneda peso si a distrus alte cinci monede nationale. El a vorbit si despre existenta a „doua crize hiperinflationiste fara sa fie razboi, 50% din populatie sub pragul saraciei, 10% din populatie care este saraca si cinci milioane de argentinieni carora nu le ajung banii de mancare”.

Programul guvernului include totodata posibilitatea ca cluburile de fotbal sa devina societati comerciale pe actiuni daca doresc si cesionarea totala sau partiala a pachetului de actiuni al companiei de stat Aerolineas Argentinas.

Decretul, care va fi transmis Congresului spre aprobare in sesiune extraordinara, prevede si abrogarea Legii aprovizionarii, care are in vedere impunerea de sanctiuni asupra companiilor in cazul lipsei anumitor produse, precum si abrogarea Legii privind promovarea concurentei in lantul alimentar, care impune supermarketurilor sa ofere spre vanzare un minimum de produse fabricate de micile companii.

In plus, masurile anuntate la radioul si televiziunea nationala includ si o reforma a Codului Vamal pentru a „facilita” comertul international, potrivit declaratiilor lui Milei, care a decretat totodata ca „este interzisa interzicerea exporturilor”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: