Keir Starmer va initia o renegociere majora a relatiei Marii Britanii cu Uniunea Europeana daca Partidul Laburist, aflat in opozitie, va castiga urmatoarele alegeri, relateaza Politico.
Intr-un interviu acordat Financial Times, liderul laburist – care, potrivit sondajelor, este pe cale sa dea urmatorul prim-ministru al Marii Britanii – s-a angajat sa urmareasca o rescriere semnificativa a Acordului de Comert si Cooperare (TCA) dintre Marea Britanie si UE.
Acest acord, incheiat de fostul premier Boris Johnson, urmeaza sa fie revizuit in 2025.
„Aproape toata lumea recunoaste ca acordul incheiat de Johnson nu este un acord bun. Este mult prea subtire”, a declarat Starmer. „Pe masura ce ne indreptam spre 2025, vom incerca sa obtinem un acord mult mai bun pentru Regatul Unit”, a mai spus el.
„Cred ca se poate obtine mai mult pe toata linia”, a adaugat el. Starmer a citat securitatea, inovarea si cercetarea ca domenii in care s-ar putea cauta legaturi mai stranse, a relatat FT.
Starmer a fost vazut ca o figura cheie a taberei care s-a opus Brexitului in cabinetul din umbra al predecesorului sau Jeremy Corbyn. De cand a devenit lider, el a subliniat ca accepta Brexitul si a exclus in mod repetat posibilitatea de a inversa rezultatul referendumului din 2016 sau de a incerca sa reintre in uniunea vamala sau in piata unica a UE.
In schimb, el a sustinut ca conservatorii britanici nu au reusit sa profite la maximum de iesirea din blocul comunitar.
„Trebuie sa facem sa functioneze”, a spus Starmer. „Nu este vorba de a ne intoarce inauntru. Dar refuz sa accept ca nu putem face sa functioneze. Ma gandesc la generatiile viitoare cand spun asta”.
El a adaugat: „Am un baiat de 15 ani si o fata de 12 ani – nu am de gand sa ii las sa creasca intr-o lume in care tot ce am sa le spun despre viitorul lor este ca va fi mai rau decat ar fi putut fi”.
Starmer a facut aceste comentarii la o intalnire a liderilor de centru-stanga la Montreal.
In cadrul aceleiasi intalniri, el a declarat pentru Politico, vorbind despre iesirea tarii din UE: „Simt cu tarie ca, de la Brexit, exista sentimentul ca nu doar am iesit din UE, ci ca am intors cumva spatele lumii si oriunde te duci, oamenii simt aproape absenta Regatului Unit, candva o voce importanta, acum rar consultata”.
Aproximativ 46% dintre alegatori au o parere pozitiva despre vicepresedintele Kamala Harris, potrivit rezultatelor initiale…
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Invocand lipsa de incredere reciproca, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il demite pe…
Astazi este Ziua Alegerilor in Statele Unite, iar americanii voteaza pentru a-si alege urmatorul presedinte.…
Intr-un avertisment neobisnuit, marina chineza le-a transmis tinerilor ofiteri si personalului ca s-ar putea expune…
Studenta care s-a dezbracat in lenjerie intima in centrul Teheranului in semn de protest ar…