„Vom continua lupta”. Infractorii primesc un mesaj transant din partea noii sefe a DNA. Ce spune Augustin Lazar despre ea

news

Anca Jurma a preluat joi mandatul de procuror-sef interimar al DNA, in prezenta procurorului general Augustin Lazar. Ea a spus ca DNA are o raspundere majora, si anume combaterea coruptiei, astfel ca institutia trebuie sa ramana independenta si relevanta, mai ales in conditiile in care Romania inca se confrunta cu acest fenomen. Procurorul a dat asigurari ca va avea un mandat echilibrat si ca in cele sase luni pe care le va petrece la conducerea Directiei va continua lupta anticoruptie pe care institutia a inceput-o in urma cu 15 ani.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) are o raspundere majora, si anume combaterea coruptiei, astfel ca institutia trebuie sa ramana independenta si relevanta, mai ales in conditiile in care Romania inca se confrunta cu acest fenomen, a spus joi noul procuror sef interimar al DNA, Anca Jurma, la preluarea mandatului. Procurorul a dat asigurari ca va avea un mandat echilibrat si in cele sase luni pe care le va petrece la conducerea Directiei va continua lupta anticoruptie pe care institutia a inceput-o in urma cu 15 ani.

„DNA are o raspundere majora in indeplinirea mandatului pe care legea il ofera: combaterea coruptiei. DNA trebuie sa ramana o institutis puternica, independenta si relevanta atata timp cat Romania se confrunta in continuare cu coruptia. Ma voi stradui, pe cat imi va sta in putinta, sa am un interimat echilibrat si voi continua, impreuna cu colegii, lupta pe care DNA a inceput-o acum 15 ani”, a declarat Anca Jurma la DNA, la preluarea mandatului interimar.

Noul procuror sef al Directiei i-a multumit procurorului general pentru sustinerea sa, dar si Laurei Codruta Kovesi, pentru intreaga sa activitate la DNA.

La ceremonia de preluare a mandatului, care s-a desfasurat in absenta Laurei Codruta Kovesi, a luat parte procurorul general, iar Anca Jurma si Augustin Lazar au sustinut o scurta declaratie de presa.

Anca Jurma a preluat mandatul de procuror-sef interimar al DNA – Augustin Lazar: Prima prioritate a DNA si a Parchetului General va fi ca in Romania lupta anticoruptie va continua cu fermitate

Procurorul general Augustin Lazar a spus, joi, la ceremonia de predare a mandatului noului procuror-sef interimar al DNA, Anca Jurma, ca „prima prioritate a DNA si a Parchetului General” va fi ca in Romania lupta anticoruptie va continua cu fermitate. El a spus ca Anca Jurma este un procuror cu foarte mare experienta si este „exact persoana” de care este nevoie acum la DNA. De asemenea, procurorul general a afirmat, la ceremonie, ca nu poate fi uitat faptul ca motivele revocarii Laurei Codruta Kovesi de la conducerea DNA genereaza ingrijorare printre magistrati in legatura cu independenta lor.

Procurorul general a precizat ca Anca Jurma a fost delegata in functia de procuror-sef al DNA pentru o perioada de sase luni, el aratand ca Jurma este un procuror cu experienta.

Augustin Lazar, care a sustinut o declaratie de presa alaturi de Anca Jurca, a spus ca „prima prioritate a DNA si a Parchetului General va fi ca in Romania lupta anticoruptie va continua cu fermitate”.

Cea de a doua prioritate, potrivit lui Lazar, este ca aplicarea legii anticoruptie se va face in continuare in conformitate cu normele si standardele internationale de aparare a drepturilor fundamentale.

„DNA va apela la resursele pe care le are, resursele umane de expertiza profesionala care au facut din aceasta directie una dintre institutiile cunoscute ca fiind furnizoare de expertiza in domeniu”, a declarat procurorul general.

El a spus ca Anca Jurma este un procuror cu experienta mare in Ministerul Public, cu o foarte mare pregatire profesionala si persoana potrivita sa vina cu contributia personala la increderea in DNA: „Este o persoana care se bucura de incredere pe plan intern si international, este ceea ce ne trebuie in acest moment”

De asemenea, procurorul general i-a multumit Laurei Codruta Kovesi pentru rezultatele DNA. ”As dori sa multumesc doamnei Kovesi, care si-a incheiat activitatea in aceasta directie si care in continuare va lucra in parchetul General. Este o traditie a Ministerului Public de a valorifica mereu procurorii cu expertiza intr-un anumit domeniu, ca dupa ce isi incheie un mandat (…) experienta lor sa fie valorificata in Ministerul Public. Domnia sa a adus DNA, pe perioada mandatelor, in postura de furnizor de bune practici la nivel european”, a afirmat procurorul general.

El a spus, de asemenea, ca nu poate fi uitat faptul ca motivele revocarii Laurei Codruta Kovesi de la conducerea DNA genereaza ingrijorare printre magistrati in legatura cu independenta lor.

„Nu putem uita faptul ca motivele revocarii genereaza ingrijorare printre magistrati, o ingrijorare cu referire la independenta lor, la statutul lor, la respecrare separatiei puterilor in stat. Cu toate acestea, magistratii sunt profesionisti si isi indeplinersc rolul prevazut in Constitutie de a apara ordinea de drept, drepturile si libertatile cetatenilor”, a adaugat procurorul general Augustin Lazar.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de revocare a Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror-sef al DNA, iar procurorul Anca Jurma, sef al Serviciului de cooperare internationala si programe din Directia Nationala Anticoruptie si fost consilier al Laurei Codruta Kovesi a fost delegata in functia de procuror sef al DNA.

Anca Jurma a indeplinit pe parcursul a doua mandate atributiile de procuror sef al Serviciului de cooperare internationala si programe din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, iar ulterior a fost numita consilier al procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Anca Jurma este fiica lui Nicolae Cochinescu, procuror-general in perioada 1996-1997 si fost judecator al Curtii Constitutionale din 2001 pana in 2010)

Anca Jurma este procuror in DNA din anul 2002, inainte fiind procuror la Parchetul General, conform CV-ului sau.

In perioada 2000 – 2002, ea a fost procuror sef al Biroului de cooperare internationala si programe din cadrul Sectiei de reprezentare si cooperare internationala din Parchetul Inaltei Curte de Casatie si Justitie. De asemenea, ea a fost procuror la Parchetul Judecatoriei Sector 3 Bucuresti, la Parchetul Tribunalului Bucuresti si la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti.

Jurma a terminat Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti in 1990 si a facut studii post-universitare in Italia, fiind, de asemenea, doctor in Drept.

Ea este membra a delegatiei Romaniei la Grupul de State impotriva Coruptiei (GRECO), precum si vicepresedinte al Retelei Europene Anticoruptie.

Potrivit CV-ului sau, Anca Jurma vorbeste trei limbi straine – engleza, franceza si italiana.

Tot luni, Ministerul Justitiei a anuntat ca a inceput selectia procurorilor in vederea efectuarii propunerii de numire in functia vacanta de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, procedura care se va incheia in 30 iulie.

Laura Codruta Kovesi, revocata luni din functia de procuror-sef al DNA, dupa un mandat de peste cinci ani, a fost delegata miercuri de catre procurorul general Augustin Lazar pe un post de procuror la Serviciul de indrumare si control al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Lazar spunand ca Kovesi va avea printre atributii implementarea la nivelul Ministerului Public a Strategiei Nationale Anticoruptie pentru perioada 2016 – 2020. Decizia a fost luata de Lazar la cateva ore dupa ce Sectia pentru procurori a CSM a decis ca laura Codruta Kovesi sa revina pe un post de procuror la DIICOT Sibiu, unde a lucrat pana in 2006.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: