„Vom folosi arme mai puternice”. Presedintele Dumei de Stat avertizeaza Occidentul cu privire la livrarile de rachete cu raza lunga de actiune catre Ucraina

actualitate

volodin

Rusia va considera Statele Unite si aliatii sai ca fiind parti in razboiul din Ucraina, iar Moscova va folosi arme mai puternice daca Occidentul permite Ucrainei sa foloseasca arme cu raza lunga de actiune pentru lovituri in adancul Rusiei, a declarat miercuri un presedintele Dumei, relateaza Reuters.

„Washingtonul si alte state europene devin parti in razboiul din Ucraina”, a declarat Viaceslav Volodin, presedintele Dumei, camera inferioara a parlamentului, pe Telegram.

Volodin a spus ca Statele Unite, Germania, Franta si Marea Britanie devin parti la conflict.

„Toate acestea vor duce la faptul ca tara noastra va fi fortata sa raspunda folosind arme mai puternice si mai distructive pentru a-si proteja cetatenii”, a spus Volodin.

Presedintele american Joe Biden a declarat marti ca administratia sa „rezolva asta acum”, cand a fost intrebat daca SUA vor ridica restrictiile privind utilizarea de catre Ucraina a armelor cu raza lunga de actiune in razboi.

Surse au declarat saptamana trecuta pentru Reuters ca SUA sunt aproape de un acord pentru a oferi Ucrainei astfel de arme, dar ca Kievul va trebui sa astepte cateva luni, deoarece SUA rezolva probleme tehnice inainte de orice transport.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat ca Iranul a furnizat Rusiei rachete balistice, fiind o „escaladare dramatica”. Teheranul a spus ca afirmatiile au fost „propaganda urata”.

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut tarilor occidentale sa furnizeze rachete cu raza mai lunga de actiune si sa ridice restrictiile privind utilizarea acestora pentru a lovi tinte precum aerodromurile militare din Rusia.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat in iunie ca ar putea desfasura rachete conventionale la distanta mica de Statele Unite si aliatii sai europeni, daca ar permite Ucrainei sa loveasca mai adanc in Rusia cu arme occidentale cu raza lunga de actiune.

Conflictul din estul Ucrainei a inceput in 2014, dupa ce un presedinte pro-rus a fost rasturnat de la putere in urma Revolutiei pro-occidentala Maidan din Ucraina. Rusia a anexat Crimeea, iar fortele separatiste sustinute de Rusia au declansat un razboi pozitionala cu fortele armate ale Ucrainei in regiunea Donbas.

Rusia a invadat Ucraina in 2022, declansand cea mai mare confruntare intre Rusia si Occident de la terminarea Razboiului Rece.

Putin considera conflictul din Ucraina ca parte a unei batalii existentiale cu un Occident in declin si decadent despre care spune ca a umilit Rusia dupa caderea Zidului Berlinului in 1989, incalcand ceea ce el considera sfera de influenta a Moscovei, inclusiv Ucraina.

Occidentul si Ucraina descriu invazia ca pe o acaparare de teritorii in stil imperial de catre Putin si au promis ca vor invinge Rusia pe campul de lupta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: