Von der Leyen, catre Viktor Orban: „I-ati invinovati vreodata pe unguri pentru invazia sovietica din 1956? I-ati invinovati vreodata pe cehi pentru opresiunea sovietica din 1968?”

externe

Ursula Von Der Leyen, Viktor Orban

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat anumiti politicieni din UE pentru ca „tulbura apele” si au transferat vina pentru razboiul Rusiei asupra Ucrainei, la conferinta Globsec de la Praga, facand comparatii istorice cu agresiunea sovietica din Europa Centrala, potrivit The Kyiv Independent.

„Ei dau vina pentru razboi nu pe invadator, ci pe cei invadati. Nu pe pofta de putere a lui Vladimir Putin, ci pe setea de libertate a Ucrainei”, a declarat von der Leyen la conferinta Globsec de la Praga.

„Asa ca vreau sa-i intreb: i-ati invinovati vreodata pe unguri pentru invazia sovietica din 1956? I-ati invinovati vreodata pe cehi pentru opresiunea sovietica din 1968?”, a intrebat, retoric, Ursula von der Leyer, cu trimitere directa catre premierul maghiar Viktor Orban.

In afara materialului citat, a devenit de notorietate faptul ca Viktor Orban este un apropiat al lui Vladimir Putin si sustine Rusia in actiunile sale, dand vina pe ucraineni pentru invadarea lor de catre rusi.

Ursula von der Leyen, recent realeasa ca sefa a executivului UE, nu a numit acesti politicieni, ci a insinuat ca provin din Europa Centrala.

Guvernele ungar si slovac au criticat zgomotos sprijinul UE pentru Ucraina, opunandu-se ajutorului militar, continuand in acelasi timp sa-si consolideze legaturile economice cu Rusia.

„Comportamentul Kremlinului era rau si atroce pe atunci, iar astazi este la fel de rau si atroce”, a mai spus oficialul UE.

Ursula von der Leyen a criticat, de asemenea, „iluzia” europeana de dinainte de 2022 ca o mai buna integrare economica cu Rusia ar duce la mai multa stabilitate.

„Ceea ce trebuia sa fie sursa securitatii este de fapt sursa vulnerabilitatii”, a afirmat von der Leyen, adaugand ca incercarile lui Putin de santaj energetic au esuat, deoarece Europa si-a dezvoltat propriile capacitati.

Ea a subliniat ca Europa a inceput sa-si ia in serios apararea, dar a avertizat ca sunt necesare eforturi si investitii semnificative.

In acest scop, ea a anuntat intentia de a prezenta primul comisar al UE pentru aparare. In prezent, problemele de securitate si aparare sunt tratate de diversi oficiali, cum ar fi Comisarul pentru piata si Inaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe.

Presedintele ceh, Petr Pavel: „Ucrainenii platesc cel mai mare pret, vietile lor”

Anterior, la conferinta Globsec, presedintele ceh Petr Pavel a remarcat ca Ucraina si aliatii sai se confrunta cu „un conflict lung cu un rezultat incert”.

„Rusia inca crede ca nu are niciun motiv sa-si schimbe cursul de actiune.” „Timpul poate, totusi, sa functioneze in favoarea Ucrainei si in favoarea noastra, dar numai daca ne unim si invatam lectii din ultimii 2,5 ani”, a spus Pavel.

„In acest moment, avem de-a face cu Rusia care inca crede ca nu are niciun motiv sa-si schimbe cursul de actiune”.

Pavel a cerut sprijin pe termen lung, previzibil, aplicarea mai puternica a sanctiunilor si comunicarea catre tarile terte pentru a le impiedica sa ajute Moscova sa evite sanctiunile.

„Rusia trebuie sa inteleaga ca persistenta in acest razboi gresit nu va mai fi in interesul lor”, a spus Pavel.

„Ucrainenii fac mai mult decat partea lor pentru a transmite acest mesaj acasa. Ei platesc cel mai mare pret – vietile lor. Orice am face pentru a-i sprijini nu va suporta niciodata acelasi pret”.

Oficiali guvernamentali, experti si jurnalisti din Europa si nu numai s-au adunat la Praga pentru o conferinta de trei zile, care abordeaza principalele provocari de securitate de astazi, cu razboiul Rusiei ca un punct cheie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: