Vot masiv in Parlamentul European de sanctionare a Austriei pentru ca a blocat Romania: „Nicio justificare de natura juridica legata de criteriile de aderare”

news

Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri o rezolutie bazata pe petitia depusa in PE de societatea civila din Romania prin care se solicita contestarea legalitatii veto-ului Austriei impotriva aderarii tarii noastre la spatiul Schengen.

Documentul a fost adoptat cu 526 voturi ”pentru”, 57 voturi ”impotriva” si 42 de abtineri.

Rezolutia a fost elaborata pe baza petitiei depuse de fostul ministru al energiei Razvan Nicolescu prin Asociatia pentru Energie Curata si Combaterea Schimbarilor Climatice, care a fost sustinuta de eurodeputatii romani si dezbatuta pe 22 martie in Comisia pentru petitii a PE (PETI), precizeaza Agerpres.

In rezolutie, Parlamentul European subliniaza ca Romania si Bulgaria au indeplinit deja cerintele necesare pentru a fi admise in spatiul Schengen. Eurodeputatii regreta decizia Consiliului UE din 8 decembrie 2022 de a respinge statutul de membru al Schengen „fara sa fi fost prezentata nicio justificare de natura juridica legata de criteriile de aderare”. Un spatiu Schengen extins, fara controale la frontiere, ar face UE mai puternica, spun eurodeputatii, mentionand ca toate statele membre au dreptul de a adera la Schengen odata ce sunt pregatite.

Faptul ca Romania si Bulgaria se afla inca in afara zonei de libera circulatie reprezinta o povara pentru intreprinderile si populatia din cele doua tari din punct de vedere social si economic, sustin eurodeputatii. Cetatenii Bulgariei si Romaniei sunt discriminati, deoarece se confrunta cu intarzieri, dificultati birocratice si costuri suplimentare atunci cand calatoresc sau fac afaceri in strainatate, in comparatie cu omologii lor din spatiul Schengen. Eurodeputatii noteaza ca intarzierile la punctele de trecere a frontierei cu care se confrunta romanii si bulgarii pot dura de la cateva ore la zile intregi – comparativ cu o medie de 10 minute fara verificari la frontierele interne – ceea ce inrautateste si conditiile de munca pentru soferii de camioane.

In plus fata de prejudiciul cauzat pietei unice a UE prin obstructionarea liberei circulatii a marfurilor intre statele membre europene, textul mentioneaza „daunele ireparabile” aduse mediului, care nu se aliniaza la obiectivele de neutralitate climatica ale Uniunii Europene. Sanatatea soferilor, a agentilor vamali si a persoanelor care locuiesc in apropierea punctelor de trecere a frontierei este pusa in pericol de cresterea poluarii cauzate de numeroasele vehicule care asteapta sa treaca frontiera in fiecare zi, cu aproximativ 46.000 de tone de CO2 emise in fiecare an, potrivit eurodeputatilor.

Rezolutia ii solicita Comisiei Europene sa estimeze pierderile financiare, castigurile nerealizate si daunele aduse mediului pe care Romania si Bulgaria le-au suferit din iunie 2011 din cauza „deciziei negative si nejustificate” adoptate in privinta aderarii celor doua tari la spatiul Schengen si sa analizeze posibilele mecanisme de compensare a pierderilor financiare. Eurodeputatii subliniaza ca situatia actuala „este instrumentalizata de propaganda anti-UE, inclusiv propaganda rusa” si „submineaza capacitatea UE de a-si promova valorile si buna guvernanta in tarile din afara UE”.

In prezent, toate statele membre ale UE, cu exceptia Bulgariei, a Ciprului, a Irlandei si a Romaniei, fac parte din spatiul Schengen de libera circulatie, care include, de asemenea, state din afara UE (Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein). Comisia Europeana a evaluat ca Bulgaria si Romania sunt pregatite sa adere la Schengen, iar Parlamentul European a sprijinit constant aderarea celor doua tari, cel mai recent intr-o rezolutie din 5 octombrie 2022 si intr-o dezbatere la 14 decembrie 2022.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: