Senatul a adoptat, luni, legea privind votul prin corespondenta, care se va aplica la alegerile parlamentare, prezidentiale si europarlamentare, iar alegatorii din strainatate vor putea sa opteze pentru aceasta procedura printr-o cerere scrisa transmisa ambasadei sau printr-un formular online.
Astfel, printr-un amendament adus de Comisia de cod electoral propunerii, alegatorii din afara granitelor isi pot exprima votul in alegerile parlamentare, prezidentiale si europarlamentare inscriindu-se in Registrul Electoral cu optiunea ‘vot prin corespondenta’.
Alegatorul trebuie sa depuna o cerere scrisa, personal sau transmisa prin posta, la misiunea diplomatica sau oficiul consular din statul de domiciliu sau resedinta, la care se anexeaza o copie a pasaportului cu mentionarea statului de domiciliu in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, respectiv o copie a actului de identitate si a documentului care dovedeste resedinta, in cazul cetatenilor cu resedinta in strainatate.
Alegatorul poate opta pentru completarea formularului electronic pus la dispozitie online de catre Autoritatea Electorala Permanenta, la care anexeaza o fotografie a pasaportului cu mentionarea statului de domiciliu pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, respectiv o copie a actului de identitate si a documentului care dovedeste resedinta, in cazul cetatenilor cu resedinta in strainatate.
Printr-un alt amendament adus in comisia de specialitate articolului 9 din proiectul legislativ, Biroul electoral pentru votul prin corespondenta asigura, in ziua votarii, dupa inchiderea urnelor (dupa ora 21,00), desigilarea plicurilor, numararea voturilor si consemnarea rezultatelor votului in procesele verbale.
De asemenea, programul si sediul birourilor electorale pentru votul prin corespondenta sunt aduse la cunostinta publica, „prin orice mijloc de publicitate”, prin grija AEP si a Ministerului de Externe.
„Misiunile diplomatice, oficiile consulare, sectiile consulare, daca acestea functioneaza in locatii diferite, si institutele culturale din strainatate ale Romaniei asigura imprimarea de buletine de vot prin corespondenta (…), precum si punerea libera si gratuita a acestora la dispozitia alegatorilor in spatiile accesibile publicului din sediile proprii”, se arata in amendamentul adus articolului 13 din lege.
Daca in textul initial al propunerii legislative Guvernul si Ministerul de Externe asigurau sediile si dotarea birourilor electorale pentru votul prin corespondenta, comisia a decis ca aceasta atributie sa revina exclusiv Executivului.
Raportul Comisiei de cod electoral a fost insusit de plenul Senatului, propunerea legislativa urmand sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor cu rol decizional in acest caz.
Senatul a adoptat initiativa de lege cu 117 voturi pentru si zece voturi impotriva.
Reactia lui Iohannis
Presedintele Klaus Iohannis saluta adoptarea legii votului prin corespondenta de catre senatori si spera ca partidele isi vor mentine entuziasmul in acest caz astfel incat saptamana viitoare actul normativ sa intre in vigoare.
„Sunt foarte bucuros ca astazi (n.r. luni) Senatul a votat proiectul legii si sper in continuare ca partidele sa-si mentina acest entuziasm privind legea votului prin corespondenta si poate saptamana viitoare sa fim deja in posesia unei astfel de legi”, a spus Iohannis, luni, la Biblioteca Centrala Universitara, unde participa la ceremonia de celebrare a 800 de ani de la semnarea documentului Magna Carta.
El a subliniat ca participarea cetatenilor la democratie nu poate fi separata de garantarea dreptului la vot si a spus ca guvernarea ”s-a dovedit incapabila” sa asigure conditiile necesare pentru exercitarea de catre toti romanii a unui drept fundamental.
„Absenta unei legi a votului prin corespondenta ar fi in continuare o piedica in a garanta tuturor cetatenilor romani, oriunde s-ar afla ei, dreptul la vot”, a spus Iohannis.
Seful statului a punctat cateva „tentatii” ale politicii din prezent.
„Populismul, electoralismul, goana dupa imagine si inlocuirea actiunii de substanta cu propaganda sunt cele mai nocive, iar Romania ultimilor ani nu a fost deloc lipsita de aceste tentatii. Politica facuta de dragul castigului electoral imediat si cu gandul doar la beneficiile de imagine, masurile nefundamentate, date in prag de alegeri in speranta catorva voturi in plus, promisiunile fara acoperire in scopul manipularii, propaganda goala de continut fac democratia fragila. Toate acestea o indeparteaza de menirea sa — reprezentarea cetatenilor si guvernarea in serviciul lor”, a aratat Iohannis.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Generalul Catalin Ranco Pitu, fost procuror-sef al Sectiei Parchetelor Militare si unul dintre cei mai…
Mii de cetateni slovaci au iesit aseara pe strazile tarii pentru a protesta impotriva guvernului…
Ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, i-a indemnat pe liderii occidentali sa se abtina de…
Politistii din Suceava atrag atentia asupra unei noi metode de inselaciune, dupa ce un sofer…
Ucraina va aplica de luni "masuri de restrictie" in consumul de electricitate pe tot teritoriul…
Autoritatile din Sinaia au inceput procesul de inzapezire artificiala pe partia Laptici 1 din Valea…