externe

Voyager 1 este in viata: Nava spatiala NASA reintra din nou in functiune la 24 de miliarde de kilometri distanta de Pamant

Voyager 1 s-a aventurat adanc in spatiul interstelar. Dupa o scurta tacere, o transmisiune a navei spatiale a ajuns din nou la Pamant pe 24 octombrie, relateaza Interesting Engineering.

Pe 16 octombrie, sistemul de protectie impotriva defectiunilor al Voyager 1 a intrat in functiune, o masura de siguranta menita sa pastreze energia limitata a navei spatiale. Aceasta actiune neasteptata a provocat intreruperea comunicatiilor, lasand echipa misiunii nesigura cu privire la starea sa.

Conform NASA, unul dintre transmitatoarele radio ale navei spatiale a functionat defectuos, iar inginerii investigheaza cauza.

Transmitatorul a fost dezactivat automat de sistemul de protectie impotriva defectiunilor al navei spatiale.

Echipa de zbor de la Jet Propulsion Laboratory al NASA a intrat in actiune, analizand datele telemetrice si elaborand o strategie pentru restabilirea comunicarii.

Echipa de zbor transmite secvente de comanda catre Voyager 1 prin intermediul retelei Deep Space Network si analizeaza raspunsul navei spatiale.

Aceasta comunicare dus-intors dureaza aproape doua zile. Un singur semnal parcurge 24 de miliarde de kilometri, avand nevoie de aproape 23 de ore pentru a ajunge la Voyager 1 si de alte 23 de ore pentru a se intoarce.

Pe 16 octombrie, o comanda de rutina a dus la o inchidere neasteptata a sistemelor navei spatiale. Aceasta trebuia sa activeze unul dintre incalzitoarele navei spatiale.

„Desi Voyager 1 ar fi trebuit sa aiba suficienta energie pentru a pune in functiune incalzitorul, comanda a declansat sistemul de protectie impotriva defectiunilor. Echipa a aflat de problema atunci cand Deep Space Network nu a putut detecta semnalul Voyager 1 pe 18 octombrie”, se arata pe blogul NASA.

Nava spatiala comunica de obicei cu Pamantul prin intermediul emitatorului sau radio in banda X.

Sistemul de protectie impotriva defectiunilor a redus rata de transmisie de date a transmitatorului in banda X pentru a economisi energie.

Aceasta modificare a vitezei de transmitere a datelor a modificat semnalul specific in banda X pe care reteaua Deep Space Network era setata sa il receptioneze, facand dificila detectarea semnalului Voyager 1.

„Inginerii au gasit semnalul mai tarziu in acea zi, iar Voyager 1 parea, in rest, sa fie intr-o stare stabila in timp ce echipa a inceput sa investigheze ce s-a intamplat”, a adaugat acesta.

Cu toate acestea, problema nu s-a oprit aici. Voyager 1 a tacut din nou pe 19 octombrie.

Echipa de zbor a crezut ca sistemul de protectie impotriva defectiunilor al navei spatiale s-a activat de inca doua ori, dezactivand complet transmitatorul in banda X.

A fost luata o decizie cruciala: trecerea la transmitatorul in banda S, un sistem de rezerva care nu mai fusese utilizat de peste patru decenii. Acest transmitator in banda S functioneaza cu o putere mai mica si emite un semnal semnificativ mai slab.

In ciuda provocarilor reprezentate de distanta si de semnalul mai slab, Deep Space Network a detectat cu succes semnalul din banda S.

Accentul se pune acum pe colectarea datelor esentiale pentru a diagnostica cauza principala a activarii sistemului de protectie impotriva defectiunilor si pentru a readuce Voyager 1 in modul sau normal de functionare.

Voyager 1 si 2 sunt singurele nave spatiale care exploreaza spatiul interstelar. Varsta din ce in ce mai inaintata a navelor spatiale duce la o rata mai mare de defectiuni si anomalii ale componentelor.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Avertisment: „Ne indreptam spre un potential dezastru al fondurilor europene. Absorbtia fondurilor structurale pentru perioada 2021-2027 e in continuare ZERO”

Alin Mituta, fost europarlamentar, membru in Comisia pentru control bugetar, avertizeaza ca Romania se indreapta…

51 de minute ago

„Oportunitate unica in viata”. Soldatii nord-coreeni se inghesuie sa plece in Rusia, acasa au salariu de 1 dolar pe luna. Ce i-ar putea astepta

Printre miile de soldati tineri pe care Coreea de Nord i-a trimis in Rusia, pentru…

26 de minute ago

Se infierbanta campania. Ciuca ii cere lui Ciolacu sa prezinte „lista vizitatorilor vilei RAAPPS din strada Cucu Starostescu nr. 6”. Surse, cine ar fi locuit acolo

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut joi premierului Marcel Ciolacu sa prezinte "lista vizitatorilor vilei…

3 ore ago

Vucic cere ca noul presedinte al SUA sa solicite un armistitiu in Ucraina. Ce i-a spus Putin intr-o convorbire privata

Potrivit presedintelui sarb Aleksandar Vucic, care mentine legaturi cu ambele parti beligerante, viitorul presedinte al…

23 de minute ago