externe

Voyager 2 a primit un semnal radio de la 20,9 miliarde de kilometri. Cat a durat ca semnalul sa ajunga de pe Pamant pana la nava

Echipa NASA care supravegheaza emblematica nava spatiala Voyager 2 a luat decizia de a opri unul dintre instrumentele sale stiintifice intr-un efort de a-i conserva energia. Sonda pluteste in prezent prin spatiu la aproximativ 20,9 miliarde de kilometri de Pamant, relateaza CNN.

Inginerii misiunii au trimis pe 26 septembrie o comanda pentru a inchide experimentul Voyager 2 Plasma Science, sau PLS, care a fost folosit pentru a observa vanturile solare, folosind Deep Space Network, o serie de antene radio imense care pot transmite informatii la miliarde de kilometri prin spatiu.

A fost nevoie de 19 ore pentru ca mesajul sa ajunga la Voyager 2, iar un semnal de intoarcere a fost primit dupa alte 19 ore, a anuntat NASA.

In ciuda stocurilor reduse de energie ale sondei, NASA se asteapta ca Voyager 2 sa continue sa functioneze cu cel putin un instrument stiintific pana in anii 2030.

Agentia spatiala americana a fost nevoita sa opreasca diferite instrumente stiintifice de-a lungul anilor, pe masura ce nava spatiala veche de 47 de ani isi epuizeaza rezervele de plutoniu. Voyager 2 are trei generatoare termoelectrice cu radioizotopi care alimenteaza nava spatiala transformand caldura emisa de plutoniu in energie electrica.

Dar oprirea unui echipament de pe Voyager 2 nu este ideala, a remarcat NASA.

Spatiul interstelar este dominat de plasma sau gaz ionizat, care a fost ejectat la moartea stelelor gigantice din apropiere cu milioane de ani in urma. Mediul din interiorul bulei noastre solare (heliosfera) este dominat de plasma epuizata provenita de la soarele nostru, cunoscuta sub numele de vantul solar.

„Inginerii din misiune au luat masuri pentru a evita oprirea unui instrument stiintific cat mai mult posibil, deoarece datele stiintifice colectate de sondele gemene Voyager sunt unice”, a spus agentia spatiala intr-un comunicat.

„Nici o alta nava spatiala creata de om nu a functionat in spatiul interstelar, regiunea din afara heliosferei”, se mai arata in comunicat.

Experimentul cu plasma a folosit un set de patru „cupe” sau detectoare cu plasma, care pot aduna informatii despre fluxul de ioni si electroni aruncat de soare in sistemul solar, asa-numitele vanturi solare.

Astfel de citiri au ajutat NASA sa determine ca Voyager 2 a parasit heliosfera in 2018, potrivit agentiei spatiale.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Mihaela, „dragostea mea”, se implica in campania lui Geoana: „Sotul meu este supus unei operatiuni de kompromat”

Mihaela Geoana sustine ca sotul ei este supus unei operatiuni de "kompromat", facand referire la…

2 ore ago

Zeci de masini vandalizate intr-o parcare din Bucuresti. Autoritatile investigheaza, faptasul este cautat in continuare

Zeci de masini parcate in apropierea Palatului Copiilor din Bucuresti au fost vandalizate in ultimele…

43 de minute ago

INSP: 76 de cazuri de infectie cu virusul West Nile si 10 decese raportate. Masuri recomandate pentru prevenirea raspandirii

Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a anuntat ca, incepand cu data de 3 iunie,…

11 minute ago

Romani din Liban, repatriati cu un avion militar: „Femei cu copii, persoane vulberabile”

Miercuri seara, un grup de romani, alaturi de familiile lor, vor ajunge din Liban in…

2 ore ago