Potrivit presedintelui sarb Aleksandar Vucic, care mentine legaturi cu ambele parti beligerante, viitorul presedinte al SUA trebuie sa promoveze un armistitiu care sa implice Rusia si Ucraina pentru a pune capat razboiului, relateaza Bloomberg.
Desi presedintilor Vladimir Putin si Volodimir Zelenski le poate fi greu sa accepte acest lucru, o propunere inaintata de castigatorul alegerilor din 5 noiembrie este singura cale de iesire dintr-un conflict care a intrat deja in al treilea an, a spus liderului sarb.
„Faceti un armistitiu cat mai curand posibil”, a declarat Vucic pentru Bloomberg intr-un interviu acordat marti in biroul sau din Belgrad. „Apoi vor exista modalitati de a ajunge la pace pe termen lung – dar faceti acest prim pas cat mai curand posibil”.
O incetare a luptelor nu numai ca ar pune capat varsarii de sange, dar ar fi si in „cel mai bun interes al Occidentului”, a declarat liderul sarb.
Rusia a facut progrese pe linia frontului din Ucraina in acest an, asigurandu-si castiguri strategice inainte de alegerile foarte disputate din SUA, al caror rezultat va avea consecinte asupra capacitatii Kievului de a riposta.
In timp ce candidata democrata Kamala Harris a promis sprijin continuu din partea SUA, rivalul sau republican Donald Trump a declarat ca va pune capat conflictului daca se intoarce la Casa Alba, chiar inainte de a depune juramantul in calitate de presedinte. El nu a prezentat inca niciun plan.
Vucic mentine de mult timp un echilibru intre Est si Vest. Dar si-a redus legaturile cu Putin de la invazia la scara larga a Rusiei in Ucraina, in februarie 2022. Desi Serbia nu a adoptat sanctiunile occidentale impotriva Moscovei, a oferit ajutor Kievului si a condamnat atacul Kremlinului.
Conflictul a remodelat, de asemenea, relatia personala a lui Vucic cu Putin, pe care il intalnea in mod regulat inainte de razboi si pe care se baza in afaceri geopolitice.
La inceputul acestei luni, cei doi au vorbit direct la telefon pentru prima data in doi ani si jumatate. Vucic l-a sunat pe Putin pentru a-i spune ca nu va putea accepta invitatia acestuia la summitul din aceasta luna al grupului BRICS din orasul rus Kazan.
In schimb, Serbia a trimis patru ministri ai guvernului la ceea ce a fost prezentata ca fiind cea mai mare reuniune a liderilor mondiali din Rusia de la invazie.
„Este ceea ce fac domnii, este ceea ce fac barbatii adevarati” in astfel de circumstante, chiar daca cealalta parte se asteapta la un raspuns diferit, a spus Vucic despre convorbirea telefonica. „Apoi l-am intrebat despre situatia din Ucraina”.
Vucic, in varsta de 54 de ani, a spus ca a abordat subiectul unei incetari a focului, dar Putin nu parea interesat.
„Toate obiectivele operatiunilor militare speciale, asa cum a spus el, vor fi indeplinite”, a raspuns presedintele rus, potrivit lui Vucic.
Putin a declarat anterior ca o incetare a focului este imposibila pana cand „partea adversa este de acord sa ia masuri care ar fi ireversibile si acceptabile” pentru Rusia.
Cei doi presedinti au discutat, de asemenea, despre acordul pe trei ani al Serbiei pentru livrarile de gaze rusesti, care expira anul viitor. Natiunea balcanica cu 6,7 milioane de locuitori a lucrat intens pentru a-si diversifica furnizorii de gaze – prin adaugarea companiei energetice de stat a Azerbaidjanului, Socar, si prin deschiderea unei noi rute catre un terminal de gaze lichefiate din Grecia – dar va avea in continuare nevoie de Gazprom din Rusia in viitorul apropiat.
„Foarte curand va trebui sa incepem discutiile, ceea ce nu va fi usor”, a declarat Vucic. Dupa ce va ajunge la un acord cu presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, saptamana viitoare, cu privire la volumele de gaz disponibile, „atunci vom avea o imagine clara a ceea ce trebuie sa facem cu Rusia”, a spus Vucic.
Vineri, 1 noiembrie, la ora 00:00, va debuta oficial campania electorala pentru alegerile parlamentare. Platforma…
Brasovul are de joi un nou viceprimar de la PSD, votat de catre alianta PNL-PSD…
Mircea Geoana l-a acuzat, joi seara, pe Marcel Ciolacu de "incercare brutala de a folosi…
Curtea Constitutionala a validat, joi, rezultatele referendumului privind integrarea europeana. Astfel, in Constitutia Republicii Moldova…
Platforma de social media Meta intentioneaza sa injecteze sume importante din veniturile sale din reclame…
Alin Mituta, fost europarlamentar, membru in Comisia pentru control bugetar, avertizeaza ca Romania se indreapta…