Vulcanul Anak Krakatau din Indonezia se pregateste de o noua eruptie: arunca cenusa si lava la o inaltime de 3 kilometri
Vulcanul Anak Krakatau din Indonezia a erupt, aruncand cenusa la o inaltime de 3 kilometri, au declarat, sambata, autoritatile, citate de AP.
Insula vulcanica situata in stramtoarea Sonda din Indonezia, intre principalele insule Java si Sumatra, a erupt de cel putin sapte ori incepand de vineri seara, a anuntat Centrul de reducere a riscurilor geologice si vulcanologice din Indonezia.
A fost cea mai lunga eruptie de la prabusirea exploziva a muntelui, care a provocat un tsunami mortal in 2018 in Java si Sumatra.
In ultima eruptie nu au fost raportate victime si nu a fost emis niciun ordin de evacuare. Cea mai apropiata asezare este la 16 kilometri distanta.
Camerele de supraveghere ale centrului au aratat eruptii de lava si vulcanul in eruptie continua pana sambata dimineata.
A doua cea mai mare alerta pe o scara de la unu la patru a ramas in vigoare din 2018. In mai, autoritatile au avertizat rezidentii si turistii sa ramana la 5 kilometri distanta de crater. Pana atunci, oamenii obisnuiau sa urce pana in varf pentru a observa spectacolul naturii.
Oamenii de stiinta de la centru au spus ca, de la eruptia si colapsul din 2018, insula Anak Krakatau a ramas la doar un sfert din dimensiunea ei initiala.
Un studiu din 2019 al centrului a aruncat lumina asupra puterii tsunamiului care s-a abatut asupra a 300 de kilometri de coasta in Sumatra si Java. Peste 430 de persoane au murit iar 40.000 au fost stramutate.
Varful craterului are acum o inaltime de 159 de metri, comparativ cu 338 de metri inainte de eruptia din decembrie 2018.
Anak Krakatau, care inseamna „copilul lui Kratakau”, este urmasul faimosului Krakatau, a carui eruptie monumentala din 1883 a declansat o perioada de racire globala.