Wagner spoliaza Africa pentru a-si finanta operatiunile din Ucraina. Politico: „Profiturile din minele din Africa vor ajunge la un miliard de euro”
Grupul Wagner, o organizatie paramilitara legata de Rusia, isi extinde proiectele miniere din Africa pentru a aduce milioane de euro pentru a-si sustine operatiunile militare din Ucraina, potrivit unui oficial occidental citat de Politico.
In ultimul an, Wagner si-a extins in mod semnificativ activitatea in Republica Centrafricana (RCA), unde profiturile din minerit ar putea urca pana la un miliard de dolari, potrivit oficialului SUA. Acesti bani ar putea fi folositi de grupare pentru a achizitiona noi arme si angaja noi luptatori, a spus oficialul.
Gruparea Wagner, detinuta de oligarhul rus Evgheni Prigojin, se implica in activitati paramilitare in intreaga lume, inclusiv in Africa si Orientul Mijlociu, si a devenit din ce in ce mai activa pe linia frontului din Ucraina. Kremlinul neaga orice legatura oficiala cu Wagner.
Oficialii americani au avertizat de ani de zile ca Wagner a folosit profiturile din minerit pentru a ajuta la sustinerea statului rus in contextul sanctiunilor occidentale. Detaliile despre proiectele din RCA arata ca operatiunile miniere ale Wagner devin din ce in ce mai profitabile pentru organizatie si creeaza o conducta de finantare pentru razboiul Rusiei impotriva Ucrainei.
Wagner s-a instalat in RCA in 2018, creand un centru cultural si incheind mai multe acorduri pentru a ajuta la securitatea unor situri miniere, inclusiv la mina de aur Ndassima, situata in apropierea orasului Bambari, in mijlocul tarii. De atunci, Wagner a transformat mina, candva artizanala intr-un complex masiv.
In prezent, mina se intinde pe opt zone de productie aflate in diferite stadii de dezvoltare – cea mai mare fiind estimata a avea o adancime de peste 200 de metri. Statele Unite au evaluat ca grupul ajuta la construirea sitului pentru o exploatare pe termen lung si a fortificat mina, construind poduri la trecerile raurilor si a montat tunuri antiaeriene pe camioane in locatii cheie.
„Aceste noi dezvoltari pe care le fac indica planuri pe termen lung pentru mina”, a declarat Catrina Doxsee, director asociat si membru asociat al Proiectului privind amenintarile transnationale din cadrul Centrului pentru Studii Strategice si Internationale, un think tank cu sediul in Washington.
„Faptul ca stabilesc o operatiune miniera extinsa, ca stabilesc aceste planuri pe termen lung, cred ca arata cu adevarat cat de integrati au devenit cu armata locala si nivelul de dependenta pe care guvernul RCA il are fata de ei.”
Departamentul de Stat a declarat pentru Politico ca SUA urmareste „multiple cai pentru a contracara activitatile transnationale ilicite ale grupului Wagner”. Aceasta a inclus sanctiuni asupra lui Prigojin si a retelei Wagner.
In decembrie, Departamentul Comertului a pus in aplicare controale la export pentru a incerca sa blocheze capacitatea grupului de a achizitiona noi arme. Oficialii din SUA pregatesc masuri suplimentare pentru a pedepsi grupul, a declarat o alta persoana familiarizata cu aceasta chestiune, care a cerut sa ramana anonima.
Republica Centrafricana refuza acum sa acorde autorizatii de survolare a minei cu drone de catre soldatii ONU de mentinere a pacii din tara. Mai multe drone au fost atacate de armata centrafricana. Oficialii americani cred ca acesta este un semn ca Wagner castiga controlul politic in tara, potrivit cablogramei.
Wagner este cunoscuta pentru utilizarea fortei pentru a-si impune interesele miniere in Africa. In 2020, a trimis luptatori la mina Ndassima pentru a securiza zona. In 2021, grupul a fost acuzat ca i-a executat sumar pe rebeli si alte persoane care locuiau in zona pentru a-i alunga din casele lor in vederea dezvoltarii minei. De atunci, Wagner a operat sub acoperirea unei companii inregistrate in Madagascar.