Washington Post: „Angoasa existentiala a intreruperii tehnologice globale. Viata in secolul XXI este magica, pana nu mai este”

analize

pamant

„Imaginati-va o zi in care totul se destrama. Asta putea fi vineri. Nu a fost insa chiar o catastrofa globala, deoarece in mare parte am vazut doar o succesiune de o multime de dispozitive, gadgeturi, computere si masini care nu au functionat corect. Dar a fost revelator – si de rau augur”, scrie un editorialist specializat in stiinte si politica al Washington Post.

Acesta isi continua demonstratia: “In lumea de astazi, o singura parte defecta a unui software poate face ravagii la scara globala. Si va mai putea sa urmeze, potrivit expertilor care studiaza si se ingrijoreaza de sistemele noastre tehnologice din ce in ce mai complexe.”

„Dupa cum se vede, avem o multime de infrastructuri care se bazeaza pe puncte unice (critice) de esec”, a declarant, vineri, Gary Marcus, profesor emerit la Universitatea din New York si autor al cartii „Taming Silicon Valley”. „Absolut nimic nu garanteaza ca nu vom avea un alt incident similar, fie accidental, fie rau intentionat.”

Pe masura ce au aparut mai multe informatii despre cauza intreruperii, a parut clar ca nu a fost altceva decat un accident, unul cauzat de software-ul defect dintr-o actualizare automata de la o companie din Austin numita CrowdStrike.

Principalele titluri au fost despre vulnerabilitatea industriilor majore, precum aviatia si bancile. Dar a fost un interval de timp greu pentru orice posesor de  computer care, vineri dimineata, “l-a anuntat bland si fara alte explicatii” ca… nu mai functioneaza.

Consumatorii de tehnologie sunt obisnuiti ca software-ul sa functioneze, si de obicei o face. Dar asta invita la automultumire si la analfabetism digital: nu ne amintim numarul de telefon al nimanui pentru ca pe un smartphone apesi doar numele si apelul trece. Nu avem bani numerar pentru ca toata lumea foloseste bani de plastic.

Marcus se teme ca societatea va deveni si mai vulnerabila pe masura ce ne bazam din ce in ce mai mult pe inteligenta artificiala.

Pe X, el a scris: „Lumea trebuie sa-si imbunatateasca masiv mijloacele software. Trebuie sa investim in imbunatatirea fiabilitatii si metodologiei software, nu sa ne  grabim sa scoatem chatbot-uri realizate doar pe jumatate. O industrie AI nereglementata este o reteta pentru dezastru.”

Revolutia AI – care nu a aparut o singura data in timpul dezbaterii prezidentiale din iunie dintre presedintele Biden si fostul presedinte Donald Trump – este gata sa faca aceste sisteme si mai interdependente si mai opace, facand societatea umana si mai vulnerabila in moduri pe care nimeni nu le poate prezice pe deplin. .

Liderii politici au intarziat sa reactioneze la aceste schimbari, in parte pentru ca putini dintre ei inteleg tehnologia. Nici macar specialistii tehnologi nu pot intelege pe deplin complexitatile sistemelor noastre conectate la nivel global.

„Devine din ce in ce clar ca centrul nervos al sistemelor IT ale lumii este o cutie neagra gigantica de programe interconectate pe deplin inteligibila pentru nimeni”, a spus Edward Tenner, un savant in tehnologie si autor al cartii „Why Things Bite Back”, intr-un e-mail primit vineri.

„Am putea spune chiar ca este o cutie neagra plina de capcane nedocumentate.”

Amintirea Y2K si “ecranul albastru al mortii”

Ceea ce s-a intamplat vineri ne-a adus in minte o amenintare care nu s-a materializat niciodata pe deplin: Y2K.

In urma cu douazeci si cinci de ani, cand ne apropiam de inceputul secolului, unii experti in computere se temeau ca o eroare de software ar face ca avioanele sa cada din cer – impreuna cu tot felul de alte calamitati – in momentul in care 1999 s-a “transformat” in 2000.

Guvernele si industria privata au cheltuit miliarde de dolari incercand sa repare problemele computerelor in avans, iar momentul cel mare a sosit cu o intrerupere minima.

Dar intrebarea “cat de vulnerabile – sau rezistente – sunt retelele globale de informatii din 2024” nu poate avea un raspuns usor. Sistemele sunt prea numeroase, prea interconectate, pentru ca cineva sa aiba constientizarea completa a “campului de lupta”.

Intreruperea informatica de vineri a servit ca o amintire trecatoare a fragilitatii acelei lumi invizibile, in special pentru cei care au incercat sa prinda avioane, sa faca operatii sau sa porneasca computerele personale si care au cazut intr-un misterios esec.

In online toata ziua s-a declarant „Ecranul albastru al mortii”, porecla pentru mesajul de eroare care apare atunci cand Microsoft Windows inceteaza sa functioneze in siguranta.

Dar “ecranul albastru al mortii”, si-au dat seama oamenii, a capatat in ultima vreme o nuanta de albastru mai blanda, mai putin alarmanta, de parca cineva ar fi consultat un teoretician al culorilor.

Nu a trecut neobservat ca CrowdStrike, o companie care furnizeaza software pentru a evita atacurile cibernetice, a fost responsabila de intrerupere.

Edward Tenner, savantul, a subliniat ca in istoria dezastrelor, tehnologiile menite sa imbunatateasca siguranta au introdus adesea noi riscuri.

„Barcile de salvare si legaturile lor de pe punte instalate, dupa catastrofa Titanic-ului, au destabilizat o alta nava pe Lacul Michigan, SS Eastland, in 1915. Peste 840 de oameni au murit in portul Chicago cand aceasta s-a rasturnat in timpul incarcarii”, a spus Tenner.

“Si apoi a venit acul de siguranta: a fost inghitit, deschis, de atat de multi copii incat un chirurg a dezvoltat un instrument special pentru a-l extrage”, a mai spus Tenner.

Brian Klaas, autorul cartii „Fluke: Chance, Chaos, and Why Everything We Do Matters”, a scris pe X, dupa intreruperea tehnologica: „am conceput sisteme sociale care sunt extrem de predispuse la riscuri catastrofice, fiindca ne-am optimizat la limita, fara indoieli, in sisteme hiperconectate. Un mic esec putea fi  acum unul enorm.”

Dezastrele tehnologice pot fi declansate si de cauze naturale. In mintea multor experti in securitate nationala este proeminent riscul ca o furtuna solara puternica sa distruga reteaua electrica sau sa deterioreze satelitii esentiali pentru comunicatii, navigatie, predictia vremii si supravegherea militara.

Astfel de sateliti ar putea fi, de asemenea, vizati de un adversar ostil. Oficialii americani si-au exprimat ingrijorarea cu privire la posibilitatea ca Rusia sa dezvolte capacitatea de a desfasura o arma nucleara in spatiu care ar reprezenta o amenintare pentru satelitii nostri – si ar putea crea o crestere exponentiala a resturilor spatiale cu consecinte catastrofale.

Intreruperea tehnologiei de vineri a aparut fara masinatii geopolitice sau ceva la fel de dramatic ca o explozie termonucleara. A fost doar rezultatul unui cod prost, a unei erori — al unei erori in sistem.

Margaret O’Mara, istoric la Universitatea din Washington si autoare a cartii „The Code: Silicon Valley and the Remaking of America”, a subliniat ca tehnologiile interconectate de astazi “au inca slabiciunile umane in continut”.

„Economia digitala este, la sfarsitul zilei, umana”, a spus ea, „alcatuita din coduri si masini proiectate, dirijate si, uneori, drastic perturbate de deciziile si imperfectiunile umane.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: