Weber a iesit iar din vizuina, atacuri la adresa Guvernului: „Persoanele asimptomatice sunt internate excesiv”

news

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat, miercuri, ca in ultimele sase luni numarul petitiilor primite de institutie privind sistemul sanitar aproape ca s-a triplat, multe dintre acestea au legatura cu pandemia de coronavirus. Ea a spus ca este vorba fie despre pacienti diagnosticati, asimptomatici, care ar fi fost nevoiti sa stea in spital si cate doua luni, fie despre oameni cu alte afectiuni care au reclamat ca nu au beneficiat de asistenta medicala.

Renate Weber a afirmat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca cele mai multe petitii primite de Avocatul Poporului in ultimele sase luni sunt legate de sanatate, iar volumul de munca al celor din institutie care se ocupa de acest domeniu s-a dublat, „daca nu cumva chiar s-a triplat”.

„As zice ca au fost doua mari teme care ne-au interesat. Pe de o parte au constatat (…) durata excesiva a internarilor persoanelor asimptomatice. Cand spun excesiva vorbesc de saptamani intregi, de 63 de zile, cea mai lunga perioada pe care o stiu eu, care mi-a fost adusa la cunostinta, e de 68 de zile si chiar privea un medic. Dar au mai fost situatii, saptamani intregi, in orice caz, peste o luna. Problema a fost, pe de o parte, ca se dispunea internarea, dar pe de alta parte neexternarea lor. Li se cerea tot timpul sa aiba doua teste negative la interval de cateva zile. Or testele acestea, vedeti si dvs., mai recunosc o ramasita din virus si ies pozitive.

Asa se face ca au fost persoane care au ramas si cate doua luni in spital si sigur ca lucrul acesta a fost de interes pentru noi, pentru ca nu e vorba numai de ocuparea unui pat in spital, e vorba inclusiv de traumele pe care persoanele alea care se simt sanatoase le au stand intr-un spital de unde nu puteau sa iasa, ca erau pur si simplu carantinate in acea camera de spital”, a sustinut Renate Weber, citata de News.ro.

Ea a spus ca un alt aspect este legat de „neacordarea asistentei medicale firesti” unor pacienti care sufera de alte afectiuni. Avocatul Poporului a sustinut ca le-a scris celor de la Ministerul Sanatatii inca din 10 aprilie cu privire la situatii in care unele persoane nu au beneficiat de „asistenta medicala minimala” in pandemia de COVID-19.

Weber a mai spus ca institutia a primit numeroase solicitari cu privire la constitutionalitatea unor acte normative si ca, in urma sesizarii CCR, una dintre principalele idei desprinse este aceea ca drepturile si libertatile cetatenesti pot fi restranse doar prin lege, nu prin acte normative de rang inferior. „E interesant insa de vazut daca dupa deciziile acestea ale CCR exista vreo initiativa legislativa din partea vreunui minister, din partea Guvernului per ansamblu, din partea unor deputati si senatori de modificare. Nu. Deci in acest moment, pot sa va spun avem doar decizia Curtii Constitutionale, dar nu au intervenit modificari la cadrul legislativ general”, spune Renate Weber.

„Am avut foarte multe solicitari – si cand spun foarte multe ar trebui sa spun foarte, foarte multe – solicitari de a sesiza Curtea Constitutionala pe aspecte dintre cele mai diverse. La unele dintre ele recunosc ca eu insami nu m-as fi asteptat. Unele sunt petitii individuale, altele sunt petitii care in realitate sunt petitii colective. Indraznesc ca spun ca institutia aceasta in ultimele sase luni – si inainte, dar eu ma refer la aceste 6 luni – a facut ceea ce a considerat ca este firesc sa faca o institutie care prin Constitutie a fost gandita ca un garant al drepturilor si libertatilor. Asta a insemnat in acelasi timp ca unii ne-au criticat si ne critica pentru ca am facut prea multe, in egala masura sa stiti ca sunt unii care ne critica pentru ca nu am fi facut destule sau le-am facut prea tarziu. As vrea toata lumea sa inteleaga ca mandatul Avocatului Poporului nu vine decat de la Constitutie si noi am actionat in conformitate cu acest mandat”, a afirmat Renate Weber.

Ea a explicat ca numeroase dintre sesizarile privind constitutionalitatea unor acte normative au fost facute in legatura cu legi care erau de mult timp in vigoare, insa lacunele acestora nu s-au vazut pentru ca ele nu au afectat viata oamenilor.

„Legislatia pe care noi am atacat-o este cu precadere o legislatie cate dateaza de multa vreme. Daca nu ar fi venit pandemia, nimeni nu s-ar fi uitat pe ordonantele alea, pe legile alea, pentru ca daca ele nu produc efecte si nimeni nu are de suferit nu are nimeni timp sa stea si sa ia la analizat toata legislatia dintr-o tara si ar fi fost bine mersi, si acum in vigoare. In momentul insa in care in Romania s-au luat niste masuri de maxima duritate, mult mai dure decat in alte tari, in ceea ce priveste, de exemplu, amenzile date cand era vorba de starea de urgenta si iesitul din casa, totusi am avut numarul cel mai mare de amenzi cu cuantumul cel mai mare al amenzilor, si in momentele acelea sigur ca ne-am uitat pe legile existente in Romania”, a declarat Avocatul Poporului.

Renate Weber a tinut sa mentioneze ca una dintre principalele concluzii in urma deciziilor pe care CCR le-a luat ca urmare a sesizarilor inaintate de Avocatul Poporului este aceea sa drepturile si libertatile cetatenilor pot fi restranse doar prin lege, nu prin acte normative de rang inferior, insa, cu toate acestea, niciun decident cu putere de initiativa legislativa nu a facut vreun demers in sensul modificarii cadrului legislativ.

„Cred ca firul rosu care s-a vazut in deciziile Curtii Constitutionale la sesizarile noastre – si ma bucur sa constat ca cele mai multe din ele au fost cu unanimitate de voturi admise de Curte – deci firul rosu este unul pe care cred ca toata lumea, cel putin acum, l-a inteles. Restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati se poate face numai prin lege, nu prin ordonante de urgenta si categoric nu prin alte acte de nivel inferior, hotarari de guvern, ordine de ministru s.a.m.d. E interesant insa de vazut daca dupa deciziile acestea ale CCR exista vreo initiativa legislativa din partea vreunui minister, din partea Guvernului per ansamblu, din partea unor deputati si senatori de modificare. Nu. Deci in acest moment, pot sa va spun avem doar decizia Curtii Constitutionale dar nu au intervenit modificari la cadrul legislativ general”, a mai afirmat Renate Weber.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: