externe

Xi Jinping anunta „sprijinul ferm” al Chinei in privinta „intereselor fundamentale” ale Rusiei. Premierul Rusiei vorbeste despre relatii bilaterale „de un nivel fara precedent”

Presedintele chinez Xi Jinping i-a promis miercuri premierului rus Mihail Misustin, aflat in vizita la Beijing, „sprijinul ferm” al Chinei in privinta „intereselor fundamentale”, relateaza France Presse, citata de Agerpres.

Foste rivale in timpul Razboiului Rece, China si Rusia si-au consolidat relatiile diplomatice si comerciale de aproximativ zece ani, tendinta care s-a accelerat dupa invazia rusa in Ucraina.

Declarandu-se parte neutra in conflict, Beijingul invita la respectarea suveranitatii statelor, dar nu a condamnat public niciodata campania militara declansata de presedintele rus Vladimir Putin la 24 februarie 2022 in Ucraina.

Premierul rus Mihail Misustin, care a sosit luni in China, a luat parte marti la un forum economic la Shanghai, iar apoi s-a deplasat in capitala chineza pentru intrevederi cu omologul sau Li Qiang si presedintele Xi Jinping.

El este cel mai inalt responsabil rus care se deplaseaza in China dupa declansarea invaziei Moscovei in Ucraina.

„China este dispusa sa-si continue sprijinul ferm mutual cu Rusia in probleme de interes fundamental pentru fiecare”, i-a spus Xi Jinping oaspetelui sau, potrivit agentiei de presa Xinhua.

Aceasta formulare vaga este utilizata adeseori in cadrul intalnirilor bilaterale cu reprezentanti rusi si ai altor tari, referindu-se de partea chineza la problema Taiwanului.

Xi Jinping a pledat de asemenea pentru „consolidarea coordonarii in foruri multilaterale precum Natiunile Unite, Organizatia Cooperarii de la Shanghai, BRICS si G20”, potrivit Xinhua.

La randul sau, Mihail Misustin a salutat anterior in cursul zilei, in fata omologului sau chinez Li Qiang, relatii bilaterale „de un nivel fara precedent” in cursul unei intalniri in monumentalul Palat al Poporului din Beijing.

„Acestea se caracterizeaza printr-un respect reciproc al intereselor fiecaruia, dorinta de a raspunde impreuna provocarilor, care sunt legate de o turbulenta crescuta pe scena internationala si de presiunea sanctiunilor nelegitime din partea Occidentului colectiv”, a adaugat el.

China este primul partener comercial al Rusiei, cu schimburi comerciale care in 2022 au atins 190 miliarde de dolari (176 miliarde de euro), potrivit serviciului vamal chinez.

Li Qiang a subliniat marti ca valoarea schimburilor atinsese deja 70 de miliarde de dolari (64 miliarde de euro) in primele luni ale anului in curs – adica o crestere anuala de peste 40%.

„Amploarea investitiilor intre cele doua tari continua sa creasca. Marile proiecte strategice progreseaza de asemenea in mod stabil”, si-a exprimat satisfactia premierul chinez.

Mihail Misustin este insotit de mai multi inalti oficiali rusi, intre care vicepremierul responsabil de energie, Aleksandr Novak.

China a devenit anul trecut primul client al Rusiei in sectorul energetic, permitand Moscovei, aflata sub incidenta sanctiunilor occidentale legate de razboiul in Ucraina, sa evite prabusirea exporturilor sale de gaze.

Aleksandr Novak a declarat in cadrul forumului de marti de la Shanghai ca livrarile energetice rusesti pentru China vor creste cu 40% in 2023, potrivit agentiilor de presa ruse.

Potrivit unor analisti, China – avand in vedere greutatea sa economica si diplomatica – are de acum ascendentul in relatia bilaterala cu Rusia, un dezechilibru in crestere pe masura ce izolarea internationala a Moscovei se mareste.

Liderii celor doua tari „s-au apropiat mai mult mult din cauza nemultumirilor si ingrijorarilor comune decat din cauza obiectivelor comune”, a comentat pentru AFP Ryan Hass, de la think tank-ul american Brookings Institution.

„Ei sunt iritati si se simt amenintati de leadershipul occidental in actualul sistem international si estimeaza ca tarile lor ar trebui sa fie respectate mai mult in dosarele in care interesele lor sunt in joc”, afirma el.

In februarie, guvernul chinez publicase un document ce invita la o „reglementare politica” a conflictului in Ucraina si la respectarea integritatii teritoriale a tuturor tarilor, subintelegand si Ucraina.

In cadrul summitului din martie la Moscova, presedintele Xi Jinping il invitase pe omologul sau Vladimir Putin sa efectueze o vizita la Beijing, aminteste AFP.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

5 ore ago

Polonia, a doua tara occidentala dupa Suedia care urmareste sa restabileasca prezenta diplomatica permanenta in Coreea de Nord

Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…

5 ore ago

Noul director al British Museum este in favoarea unui „parteneriat mai degraba decat o discutie privind proprietatea” in legatura cu sculpturile Partenonului

Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…

5 ore ago

Rares Bogdan acuza: „Ciolacu minte in legatura cu documentul ‘declasificat’ din Ucraina”. Miscarea ar fi fost premedita din luna februarie si este in favoarea lui Simion

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…

2 ore ago

Guvernul grec ia in considerare stimulente pentru proprietarii care ofera spre inchiriere locuinte pe termen lung

Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…

5 ore ago

Scholz l-a informat pe Iohannis despre discutia cu Putin. Iohannis: „Germania este un aliat de incredere al tarii noastre”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…

2 ore ago