externe

Xi Jinping spre un al treilea mandat in pofida epidemiei de Covid 19

Parlamentul Chinei se reuneste incepand de duminica in sesiunea sa anuala, intalnire cruciala ce ar urma sa acorde un al treilea mandat prezidential lui Xi Jinping, in pofida crizei provocate de cei trei ani de COVID-19, informeaza vineri AFP, citata de Agerpres.

Nici decesele cauzate de pandemie, nici manifestatiile de furie din noiembrie impotriva restrictiilor sanitare, nici costul economic al acestora din urma nu par sa constituie un obstacol pentru acest nou mandat de cinci ani.

In timpul congresului din octombrie al Partidului Comunist, Xi Jinping, 69 de ani, la putere din 2012, a primit deja un nou mandat pe cinci ani in fruntea organizatiei politice si a armatei, devenind liderul cel mai puternic din ultimele decenii.

Si, chiar daca recentele framantari din China i-au fisurat imaginea de lider infailibil, aceasta nu va afecta atenta punere in scena a sesiunii parlamentare, comenteaza AFP.

Ca in fiecare an, cei aproape 3.000 de deputati ai Adunarii Nationale Populare (ANP) vor ratifica la unison deciziile Partidului Comunist Chinez (PCC) aflat la putere – inclusiv desemnarea unui nou premier -, in cadrul solemn al Palatului Poporului de la Beijing.

Sesiunea ar urma sa dureze in jur de zece zile, iar noul mandat prezidential ar urma sa fie votat spre sfarsit. A priori, Li Qiang, apropiat al presedintelui si liderul partidului la Shanghai, va fi desemnat prim-ministru.

„Opinia publica in ceea ce-l priveste (pe Xi Jnping) nu este fara indoiala una foarte buna, (politica sa) zero COVID-19 a subminat increderea populatiei”, apreciaza Alfred Muluan Wu, profesor asociat la scoala de politica publica Lee Kuan Yew din cadrul Universitatii nationale din Singapore.

In pofida acestui lucru, presedintele Xi isi mentine o pozitie „destul de puternica” la varful partidului, ceea ce-l face practic de neatins, adauga analistul.

Pana in decembrie anul trecut, China mentinea cele mai stricte politici anti-COVID din lume, punand intre paranteze timp de aproape trei ani cresterea economica si viata cotidiana a locuitorilor sai, intre teste PCR aproape zilnice, perioade lungi de carantina si restrictii de deplasare.

Politica „zero COVID-19” a fost asociata foarte repede cu imaginea lui Xi Jinping insusi. Astfel, atunci cand in noiembrie au izbucnit manifestatii in intreaga China impotriva acestor masuri, unii nu au ezitat sa ceara plecarea lui de la putere.

Imediat dupa, restrictiile au fost ridicate, ducand la o explozie de cazuri si de decese, al caror numar este mult subevaluat la nivel oficial.

In timp ce China pare sa iasa incet din pandemie, Xi Jinping, care a plasat sustinatorii sai cei mai fideli in posturi importante in partid, pare mai puternic ca oricand.

Saptamana aceasta, Cotidianul Poporului l-a descris intr-un portret elaborat drept un lider neobosit, laudandu-i spiritul de sacrificiu si sustinand ca „oamenii obisnuiti il vad ca pe un parinte iubit”.

Astfel ca, in final, manifestatiile din noiembrie, departe de a-i zdruncina pozitia, „i-au oferit exact portita de scapare pe care el o cauta”, estimeaza Christopher Johnson, directorul general al societatii de consultanta China Strategies Group.

„Daca abandonarea (politicii) zero COVID se incheia cu bine, el putea sa spuna ca a dat ascultare poporului. Daca aceasta se incheia rau, el putea sa dea vina pe manifestanti si pe ‘fortele externe ostile'”, scrie Christopher Johnson in revista Foreign Affairs.

Aceeasi opinie este impartasita de Steve Tsang, directorul institutului SOAS China de la Universitatea din Londra: Xi Jinping „a actionat intr-un mod decisiv atunci cand, in timpul manifestatiilor, au existat apeluri la inlaturarea lui si a PCC. El le-a stins si a suprimat motivul” furiei. Prin urmare, „el se poate prezenta ca un lider, mai degraba decat ca cineva pe care altcineva l-a obligat sa reactioneze”, considera Tsang.

Duminica, prim-ministrul aflat la sfarsit de mandat, Li Keqiang, isi va prezenta raportul, ce va indica obiectivul de crestere pentru 2023, asteptat la 5,3%, unul dintre cele mai scazute din ultimele decenii, conform mai multor economisti intervievati de AFP.

El va dezvalui, de asemenea, bugetul pentru aparare, care nu a incetat sa se majoreze de la an la an. Intr-un context de puternice tensiuni intre China si SUA, in special asupra Taiwanului, el ar urma sa creasca din nou.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, l-a laudat pe Vladimir Putin, afirmand ca are „instinct de marcator, ca Ronaldo”

Liderul venezuelean Nicolas Maduro l-a numit pe presedintele rus Vladimir Putin o stea in politica…

24 de minute ago

Trei tineri din Suceava, retinuti la doua zile dupa ce au vandalizat nu mai putin de 51 de autoturisme

Trei tineri au fost retinuti in cazul masinilor vandalizate pe mai multe strazi din Suceava,…

O oră ago