Zece noi cazuri de infectie cu noua tulpina in Romania. Cazurile s-au inregistrat la Bucuresti, Cluj, Valcea, Galati, Targoviste, Slobozia, Calarasi
Alte 10 cazuri cu noua varianta de SARS-CoV-2 au fost identificate pe teritoriul Romaniei, informeaza, vineri, Ministerul Sanatatii.
„Este vorba despre rezultatele probelor provenite din mai multe orase ale tarii in perioada 13 – 21 ianuarie 2021. Probele au fost prelucrate in laboratorul Medlife si au fost raportate in aceasta dupa-amiaza Institutului National de Sanatate Publica – Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile. In prezent, au fost raportate 18 cazuri cu noua varianta de SARS-CoV-2”, afirma sursa citata.
Pana in prezent, pe teritoriul Romaniei, au fost raportate 15 cazuri cu noua varianta de SARS-CoV-2.
Conform Grupului de Comunicare Strategicas, au fost primite rezultatele probelor provenite din mai multe orase ale tarii, in perioada 13-21 ianuarie. Probele au fost prelucrate in laboratorul MedLife si au fost raportate in aceasta dupa-amiaza la INSP/CNSBT.
Astfel, in urma unei analize efectuate de catre specialistii MedLife, parte a diviziei de cercetare din cadrul grupului, din cele 79 de genomuri SARS-CoV-2, probe recoltate in perioada 13 – 21 ianuarie si provenite din mai multe orase ale tarii (Bucuresti, Cluj, Valcea, Galati, Targoviste, Slobozia, Calarasi), s-a constatat ca 10 dintre acestea contin noua tulpina de coronavirus din Marea Britanie.
Potrivit raportului, probele ce contin noua tulpina provin din Bucuresti – 6 probe, din Valcea – 2 probe, si din Cluj – 2 probe. Asadar, exista posibilitatea unei transmiteri comunitare, spun specialistii.
“Datele noastre preliminare arata ca exista o dinamica importanta legata de noua tulpina din Marea Britanie. Astfel, daca in urma cu o luna de zile, cand am secventiat 60 probe, nu au fost identificate persoane cu noua tulpina, la secventierea curenta am identificat 10 din 79. Acest lucru indica faptul ca prevalenta pe lotul MedLife este una mare, de 12,6%, ceea pare sa confirme ca tulpina din Marea Britanie este mai contagioasa si, daca acest trend se pastreaza, ar putea sa devina tulpina dominanta in Romania, la fel cum s-a intamplat si in alte state”, a declarat Dumitru Jardan, biolog si coordonator al studiului de secventiere, derulat de MedLife.
Totodata, in cadrul aceluiasi studiu s-a pus accent si pe identificarea si altor tulpini ale virusului SARS-CoV-2. Conform specialstilor MedLife, nu a fost identificata tulpina din Africa de Sud pe lotul de probe studiat.