Zeci de specialisti in drept si asociatii civice cer Parlamentului sa nu viruseze si revizuirea Constitutiei. Solicita infiintarea unui „Forum constitutional”
Zeci de cadre universitare, specialisti in drept, si asociatii civice solicita Parlamentului infiintarea unei Comisii speciale comune a Camerei Deputatilor si a Senatului pentru analiza si dezbaterea propunerilor legislative privind revizuirea Constitutiei. Ei fac apel la o dezbatere „dezbatere chibzuita” pentru modificarea Constitutiei.
„In opinia semnatarilor acestui apel, este necesara o dezbatere chibzuita, deopotriva fundamentata stiintific si transparenta, cu privire la modificarile constitutionale care se afla acum pe agenda Parlamentului Romaniei.
In acest context, dictonul latin ‘grabeste-te incet!’ este perfect aplicabil. In spatiul public, au fost aduse critici practicii abuzive a legiferarii prin ordonante, stiut fiind faptul ca ‘graba strica treaba.’ Nu ne permitem luxul ca aceeasi critica sa umbreasca insusi procesul de revizuire a Constitutiei prin care se cauta cele mai bune solutii constitutionale pentru corectarea mecanismului de adoptare a ordonantelor de urgenta”, afirma semnatarii.
Apelul integral:
Cadre didactice, specialisti si pasionati de drept constitutional, precum si reprezentanti ai societatii civile din Romania le solicita senatorilor si deputatilor din Parlamentul Romaniei sa ia in considerare infiintarea unei Comisii speciale comune a Camerei Deputatilor si a Senatului pentru analiza si dezbaterea propunerilor legislative privind revizuirea Constitutiei.
Cu scopul de a transpune in textul constitutional vointa populara exprimata la referendumul consultativ din 26 mai 2019, in Parlamentul Romaniei au fost inregistrate propunerile legislative de revizuire a Constitutiei Pl-x nr. 332/2019 si Pl-x nr. 331/2019. Ambele vizeaza tezele care au fost supuse consultarii publice prin referendum: interzicerea amnistiei si a gratierii pentru infractiuni de coruptie, interzicerea adoptarii ordonantelor de urgenta in domeniile infractiunilor, pedepselor si organizarii judiciare, precum si extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala. Totodata, cele doua propuneri inglobeaza si Pl-x nr. 237/2019, cunoscuta in spatiul public drept initiativa „fara penali in functii publice.”
Revizuirea Constitutiei este un subiect de interes public major oriunde in lume. Orice modificare adusa arhitecturii constitutionale a statului are un impact substantial asupra raporturilor institutionale dintre autoritatile publice si, invariabil, asupra societatii in ansamblul sau. Din acest motiv, in opinia semnatarilor acestui apel, este necesara o dezbatere chibzuita, deopotriva fundamentata stiintific si transparenta, cu privire la modificarile constitutionale care se afla acum pe agenda Parlamentului Romaniei.
In acest context, dictonul latin „grabeste-te incet!” este perfect aplicabil. In spatiul public, au fost aduse critici practicii abuzive a legiferarii prin ordonante, stiut fiind faptul ca „graba strica treaba.” Nu ne permitem luxul ca aceeasi critica sa umbreasca insusi procesul de revizuire a Constitutiei prin care se cauta cele mai bune solutii constitutionale pentru corectarea mecanismului de adoptare a ordonantelor de urgenta.
Infiintarea unei Comisii speciale comune a Camerei Deputatilor si a Senatului Romaniei pentru revizuirea Constitutiei poate asigura atat rapiditatea procesului decizional, cat si coerenta, transparenta si consistenta acestuia. Comisia speciala comuna poate analiza deopotriva cu atentie si cu celeritate modificarile constitutionale preconizate, laolalta cu toate efectele posibile si eventualul impact asupra bunei functionari a autoritatilor publice.
Comisia speciala ar urma sa solicite contributii de specialitate din partea expertilor din mediul academic si cel asociativ, respectiv din partea tuturor autoritatilor publice interesate. Un astfel de proces, fara a echivala cu un veritabil Forum Constitutional, ar aduce robustete procesului decizional privind revizuirea Constitutiei, rezultand in formularea unui text precis, predictibil si stabil, conform standardelor impuse de Comisia de la Venetia, cat si de jurisprudenta Curtii Constitutionale.
In lipsa unei astfel de comisii si a unei dezbateri extinse cu privire la continutul modificarilor propuse, la nivelul intregii societati, exista riscul de a trece cu vederea sau de a trata cu lejeritate impactul unor solutii constitutionale de substanta. Iar atunci cand avem de-a face cu decizii fundamentale de politica constitutionala, acest risc este prea mare pentru o societate care urmareste sa isi consolideze democratia si sa asigure buna guvernare.
Semnatari, in ordine alfabetica:
Marius Balan, conf. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi
Lucian Bojin, conf. univ. dr., Facultatea de drept, Universitatea de Vest din Timisoara
Cosmin Cercel, lect. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea din Nottingham
Miron Damian, comentator/analist politic, neafiliat
Bogdan Dima, lect. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti
Dacian Dragos, prof. univ. dr., Facultatea de Stiinte Politice si Administrative, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
Cristian Ducu, expert in etica aplicata si politici publice, neafiliat
Manuel Gutan, prof. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
George Jiglau, lect. univ. dr., Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
Radu Nicolae, expert anticoruptie, neafiliat
Vlad Perju, prof. univ. dr., Boston College si Harvard Law School
Ioan Stanomir, prof. univ. dr., Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti
Mihaela Serban, conf. univ. dr., Ramapo College din New Jersey
Codru Vrabie, trainer, consultant si activist pe teme de buna guvernare, neafiliat
Asociatia #activAG, Pitesti
Asociatia Aradul Civic, Arad
Asociatia Bihorul Civic, Oradea
Asociatia „Daruieste Viata,” Bucuresti
Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania—Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Bucuresti
Asociatia „Platforma Romania 100,” Bucuresti
Asociatia ProCivic, Baia Mare
Asociatia Reset, Iasi
Asociatia Rezist, Zurich
Asociatia „Voci pentru Democratie si Justitie” (VeDem Just), Bucuresti
Centrul GlobalFocus, Bucuresti
Centrul pentru Studiul Democratiei, Cluj-Napoca
Federatia „Initiativa Timisoara”
Fundatia „Alaturi de Voi,” Iasi
Fundatia Terra Mileniul III, Bucuresti
Geeks for Democracy, Bucuresti
Initiativa Romania, Bucuresti
Actiunea Civica Galati
Alba Iulia Civica
Canada Save Rosia
Coruptia Ucide
Cuza Vrea Dreptate, Iasi
Diaspora Franta solidara cu Romania
Diaspora Milano
Grupul Civic Cetatean Implicat
Grupul Civic Madrid Ro
Protestatari Pro Democratie Londra
Rezist Berlin
Rezist Bilbao
Rezist Budapesta
Rezist Constanta
Rezistenta din Diaspora
Rezist Dublin
Rezist Galati
Rezist Iasi
Rezist Ingolstadt. Si eu sunt din Romania
Rezist Lyon
Rezist Marseille
Rezist Milano
Rezistam si la Paris
Rezist Toronto
Rezist WMW
#REZISTENTA
Stafeta Steagului Uniunii Europene
Un Timbru pentru Dreptate
Umbrela Anticoruptie, Cluj
Lista semnatarilor ramane deschisa.