Augustin Zegrean, fost presedinte al CCR, anunta ca alegerea lui Florin Iordache in fruntea Consiliului Legislativ este nelegala, pentru ca nu s-a facut cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor. El spune ca a aflat in ultimul moment ca este candidatul PNL pentru sefia Consiliului Legislativ.
„Eu am aflat ieri la ora 12.00 (ora la care expira termenul pentru depunerea candidaturilor -n.r.), cand m-a sunat liderul de grup de la PNL (Florin Roman -n.r.) si m-a intrebat daca vor sa ma propuna ei pentru functia aia si mi-a spus ca negociaza cu PSD. Apoi nu am mai stiut nimic, pana in momentul in care am aflat rezultatul votului.
Functiile astea intotdeauna se negociaza, de cand e Parlamentul – isi dau tie Curtea de Conturi, tu imi dai mie Consiliul legislativ, si asa mai departe. Dar de vreo cativa ani nu se mai respecta nicio intelegere”, a declarat Zegrean pentru hotnews.ro.
El a mai spus ca isi dorea de mult, intr-un plan indepartat, sa mearga la Consiliul Legislativ, pentru ca este o munca juridica ce i-ar fi placut: „Trebuie ca cineva sa faca ordine in legislatia asta. Toata legislatia ar trebui regandita, totul este aiurea. Iordache nu s-a dus acolo ca sa rescrie legislatia si sa faca ordine, ci sa faca dezordine. Dar alegerea lui Iordache este ceva normal pentru zilele in care traim, pentru ca nimeni nu vrea sa faca bine”.
Fostul presedinte al CCR a avertizat ca Florin Iordache a fost ales nelegal, votul nefiind valabil. El aduce ca argument Legea nr. 73 din 3 noiembrie 1993 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului Legislativ, care la articolul 9 prevede: „Presedintele Consiliului Legislativ si presedintii de sectii se numesc prin votul majoritatii deputatilor si senatorilor, reuniti in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, pe baza a cate trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare functie, cu avizul comisiilor juridice reunite”.
Florin Iordache a fost ales insa cu majoritatea voturilor parlamentarilor prezenti – 260 prezenti din 465.
„Legea spune clar ca presedintele si sefii de sectii sunt alesi cu majoritataea voturilor senatorilor si deputatilor, nu cu majoritatea voturilor celor prezenti. Ei nu au avut majoritate. Acest vot nu este conform cu legea. Nu este niciun dubiu ca votul nu este conform. In mod normal, Florin Iordache nu ar putea sa conduca Consiliul Legislativ cu acest vot, iar Parlamentul se poate reuni in sedinta pentru revocarea lui Iordache. Legea permite asta”, a afirmat Zegrean.
Fostul presedinte al Consiliului Legislativ Dragos Iliescu a fost ales cu 249 de voturi in 2001.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…