Zelenski in cheama pe Putin la „discutii”: „In caz contrar, pierderile pentru Rusia vor fi de asa natura incat va fi nevoie de mai multe generatii ca sa-si revina”

externe

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat sambata un apel Moscovei, afirmand ca este „timpul” sa discutam despre „pace si securitate”, deoarece in caz contrar consecintele pentru Rusia vor fi resimtite mai multe generatii, noteaza AFP.

„Negocieri legate de pacea si securitatea pentru Ucraina sunt singura sansa a Rusiei de a minimiza daunele cauzate de propriile greseli”, a declarat Volodimir Zelenski intr-un videoclip postat pe Facebook, filmat noaptea pe o strada parasita.

„Este timpul sa ne intalnim. E timpul sa discutam. Este timpul sa restabilim integritatea teritoriala si justitia pentru Ucraina”, a pledat seful statului.

„In caz contrar, a avertizat el, pierderile pentru Rusia vor fi de asa natura incat va fi nevoie de mai multe generatii ca sa-si revina”.

Mai multe runde de negocieri intre Kiev si Moscova au avut loc fata in fata si prin videoconferinta de la invazia rusa a Ucrainei lansata la 24 februarie. Cea mai recenta, a patra, s-a deschis luni la nivelul delegatiilor care negociaza de la distanta.

Seful delegatiei ruse a anuntat vineri ca a remarcat o „apropiere” a pozitiilor in chestiunea unui statut neutru al Ucrainei – ca Suedia si Austria – si progrese in ceea ce priveste demilitarizarea tarii.

„Subiectul statutului de neutralitate al Ucrainei si al neaderarii acesteia la NATO este unul din punctele-cheie ale negocierilor, este punctul in care partile si-au apropiat pozitiile cat mai mult posibil”, a spus Vladimir Medinski, citat de agentiile ruse.

Cu toate acestea, el a remarcat „nuante” cu privire la „garantiile de securitate” cerute de Ucraina.

Dar unul dintre membrii delegatiei ucrainene, consilierul prezidential Mihailo Podoliak, a indicat pe Twitter ca „declaratiile partii ruse sunt doar cererile lor de la inceput si nimic mai mult”.

„Pozitia noastra nu s-a schimbat: incetarea focului, retragerea trupelor (ruse) si garantii puternice de securitate cu formule concrete”, a scris el.

Miercuri, Ucraina a apreciat ca in discutiile ruso-ucrainene persista „contradictii profunde”, dar un „compromis” este in continuare posibil.

Pe parcursul acestor negocieri au continuat bombardamentele ruse asupra oraselor ucrainene, luand ca tinta numeroase infrastructuri civile.

In ceea ce priveste orasul asediat Mariupol, unde un teatru – in care se refugiasera peste o mie de persoane – a fost bombardat miercuri de fortele ruse, Volodimir Zelenski a spus ca peste 130 de supravietuitori au putut fi scosi de sub daramaturi.

„Din pacate, unii sufera de rani grave. Insa, in aceasta etapa, nu avem informatii cu privire la numarul deceselor” eventuale, a indicat el, precizand ca „operatiunile de salvare continua”.

Seful statului a tinut sa adauge ca, datorita coridoarelor umanitare instaurate in tara, peste 180.000 de ucraineni au putut sa se indeparteze de lupte, dintre care mai mult de 9.000 de persoane din Mariupol.

„Dar ocupantii continua sa blocheze ajutorul umanitar, mai ales in jurul zonelor sensibile. Este o tactica foarte cunoscuta. (…) Este o crima de razboi”, a avertizat Volodimir Zelenski. Rusia „va raspunde pentru asta. 100%”, a insistat el.

De la 24 februarie, peste 3,2 milioane de ucraineni au luat drumul exilului, aproape doua treimi dintre ei spre Polonia, uneori doar o escala inainte de a-si continua exodul.

Nevoile umanitare sunt „din ce in ce mai urgente”, cu peste 200.000 de persoane private de apa doar in regiunea Donetk si „grave penurii” de alimente, apa si medicamente in orase precum Mariupol sau Sumi, a declarat vineri un purtator de cuvant al Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati, Matthew Saltmarsh.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: