Zelenski spune ca vrea ca razboiul sa se incheie in 2025, prin „mijloace diplomatice”
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului cu Rusia anul viitor prin „mijloace diplomatice”, in timp ce ambele tari se pregatesc pentru intoarcerea lui Donald Trump la Casa Alba, potrivit France24.
Februarie 2025 ar marca cea de-a treia aniversare a invaziei Ucrainei, trupele Rusiei castigand teren in ultimele luni impotriva soldatilor de la Kiev.
Perspectiva ca Trump sa revina la putere in Statele Unite anul viitor a ridicat semne de intrebare cu privire la viitorul conflictului, intrucat presedintele ales republican a criticat ajutorul militar al SUA pentru Kiev.
Intre timp, Coreea de Nord, un aliat cheie al Kremlinului, a trimis mii de soldati sa ajute Moscova sa respinga ofensiva ucraineana aflata in desfasurare in regiunea Kursk de la granita Rusiei, potrivit oficialilor occidentali.
Zelenski a vorbit la o zi dupa ce a spus ca razboiul se va incheia „mai devreme” odata ce Trump va deveni presedinte, si dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a avut primul apel telefonic cu un lider occidental important in aproape doi ani, vorbind cu cancelarul german Olaf Scholz, care a initiat apelul in ciuda obiectiilor Kievului.
„Noi trebuie sa facem tot ce putem pentru a ne asigura ca acest razboi se incheie anul viitor. Trebuie sa-i punem capat pe cale diplomatica. Si asta, cred, este foarte important”, a spus Zelenski intr-un interviu pentru postul de radio public.
Nu au existat discutii semnificative intre Rusia si Ucraina, dar realegerea lui Trump a aruncat viitorul conflictului brutal in incertitudine, republicanul promitand in mod repetat ca va incheia un acord rapid pentru a pune capat razboiului.
„Trebuie sa intelegem ce vor rusii”, a spus Zelenski.
Presedintele rus Vladimir Putin a spus ca va accepta discutii cu Ucraina doar daca Kievul preda teritoriul ucrainean pe care Moscova il ocupa. Kremlinul a spus ca Putin a repetat aceasta cerere vineri, in conversatia telefonica cu Scholz.
Zelenski a respins conditiile lui Putin.
Timp de mai multe saptamani, Occidentul si Ucraina au avertizat ca mii de soldati ai Phenianului ajutau deja fortele Moscovei in regiunea Kursk, unde Kievul a ocupat zone din teritoriul rusesc de la inceputul lunii august. Acest lucru a urmat mai multor luni in care legaturile militare dintre cele doua tari s-au intarit, Moscova si Phenianul ratificand marti un pact de aparare de referinta.
Ucraina a criticat discutia lui Scholz cu Putin.
Berlinul a spus ca Scholz „a condamnat razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei si i-a cerut presedintelui Putin sa-si retraga trupele”. De asemenea, a mai spus ca Scholz „a indemnat Rusia sa demonstreze disponibilitatea de a negocia cu Ucraina cu scopul de a obtine o pace justa si durabila”.
Dar Ucraina l-a acuzat pe Scholz de o „tentativa de aplanare” si a spus ca apelul nu va realiza altceva decat sa minimizeze „izolarea” lui Putin.
Scholz a spus ca a vorbit cu Zelenski inainte de a-l suna pe liderul de la Kremlin si a informat, de asemenea, alti aliati occidentali despre apel.
Sambata, G7, care include multi dintre sustinatorii cheie ai Kievului, a declarat ca Rusia ramane singurul obstacol in calea unei paci juste in Ucraina, promitand sanctiuni impotriva Moscovei.
Moscova a facut progrese constante in estul Ucrainei incepand cu aceasta vara, apropiindu-se mai mult de centre-cheie precum Pokrovsk si Kurakhove.
Zelenski a declarat sambata ca fortele ruse sufera pierderi grele si ca avansul a „incetinit” in unele zone. Ucraina este „in razboi cu un stat care nu-si pretuieste oamenii, care are foarte mult echipament, careia nu ii pasa cati oameni mor”, a adaugat el.