Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski considera ca modul in care se comporta Ungaria si relatiile sale cu Rusia nu corespund statutului de aliat al NATO.
„Cum sa rezolvam disputa cu Budapesta? Chestiunea in aceatsa problema este ce isi doreste Budapesta. Mi se pare ca exista o increngatura politica a elitelor politice din Ungaria. Este o situatie foarte ciudata, poate o tara NATO sa fie pentru Rusia si impotriva NATO?”, a declarat Zelenski intr-un interviu acordat jurnalistilor finlandezi, suedezi, danezi si norvegieni, citat de Pravda.
Presedintele Zelenski a afirmat ca este imposibil ca o natiune sa fie membru al NATO si, in acelasi timp, sa dezvolte un parteneriat cu o tara care considera ca NATO este un adversar.
„Cred ca acesta este un comportament inadecvat. Imi exprim opinia mea subiectiva. Un aliat nu este doar un cuvant. Este o uniune de state care au aceeasi viziune asupra securitatii, asupra valorilor. Ele pot trata anumite momente in mod diferit, dar exista un acord de alianta, prin care se protejeaza reciproc si valorile respective. si daca toti aliatii spun ca Rusia ne numeste inamic, trebuie sa punem Rusia la locul ei; atunci o tara nu poate spune – nu, Rusia este aliatul nostru. Nu poate fi asa. Deci nu mai sunteti un membru al Aliantei. Si, prin urmare, daca esti aliat de jure, dar de facto lucrezi impotriva ei, nu ar trebui sa sfatuiesti Ucraina sa adere sau nu la NATO. Si nu ar trebui sa creati obstacole”, a mai declarat Zelenski.
Zelenski a mai declarat ca se pregateste o contraofensiva si si-a exprimat convingerea ca aceasta va avea succes, ducand la eliberarea teritoriilor ucrainene. El a subliniat, de asemenea, ca rezultatul va depinde de Ucraina insasi, precum si de asistenta din partea aliatilor sai occidentali.
El a afirmat ca Kievul a achizitionat aproape tot echipamentul necesar pentru a lansa o contraofensiva, insa unele arme trebuie lasate in rezerva pentru a evita riscuri nejustificate, iar succesul efortului depinde de conditiile meteorologice favorabile.
Presedintele Volodimir Zelenski a mai spus ca razboiul din Ucraina ar putea dura zeci de ani, insa a subliniat importanta ca nicio regiune ucraineana, inclusiv Crimeea, sa nu ramana sub ocupatie rusa. El a mai afirmat ca alte natiuni ar fi intelept sa ofere asistenta Ucrainei acum, deoarece este mai rentabil decat sa se intensifice riscurile unui al treilea razboi mondial.
Kievul solicita in mod special ca tarile scandinave sa furnizeze avioane de lupta, subliniind totodata ca nu pot exista negocieri cu actualul presedinte rus, Vladimir Putin, deoarece acesta este considerat un terorist de catre guvernul ucrainean.
Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat duminica un apel catre Nicolae Ciuca, Mircea…
Rusia a lansat un puternic atac cu rachete si drone asupra Ucrainei in noaptea de…
Doua rachete de semnalizare au aterizat in resedinta premierului israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Reuters. Trei suspecti…
Personalitati ale opozitiei ruse, inclusiv Iulia Navalnaia, vaduva lui Alexei Navalnii, se reunesc astazi la…
Complexitatea calatoriilor cu trenul peste granitele Europei ar putea fi usurata in curand odata cu…
Grupul de partizani Atesh a sabotat o cale ferata cheie din regiunea Zaporijia, ocupata de…