Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a recomandat miercuri ca, in perspectiva valului cinci al pandemiei de COVID-19 generat de varianta Omicron, fiecare persoana sa aiba la domiciliu un pulsoximetru si un termometru, pentru eventuala monitorizare a bolii.
„Important este ca fiecare cetatean sa aiba o mica trusa la domiciliu care sa faca posibila monitorizarea bolii. Este foarte simplu, un pulsoximetru si un termometru, care sunt utile sa le avem la domiciliu”, a spus Rafila, miercuri, intr-o conferinta de presa.
Ministrul Sanatatii a pledat din nou pentru vaccinarea impotriva COVID-19.
„Continui sa sustin si eu si toti colegii mei, profesionisti din sistemul de sistemul de sanatate publica – vaccinarea previne formele severe si decesele. Avem dovada ca numarul deceselor este de zece ori mai mic in cazul persoanelor vaccinate, fata de persoanele nevaccinate, transmiterea este mai mica, chiar daca este posibila”, a spus Rafila, la Ministerul Sanatatii.
Rafila a aratat ca „este vitala” respectarea masurilor de distantare, igiena personala si portul corect al mastii, ca si testarea.
„Testarea este un element esential, il incurajam in toate felurile, fie ca discutam de persoanele simptomatice sau contacti, fie ca discutam de testarea voluntara; poti sa te testezi si singur daca urmeaza sa ai contact cu o persoana vulnerabila, mai ales nevaccinata”, a sustinut Rafila.
Ministrul a mai explicat ca este importanta „discutia rapida” cu medicul de familie in cazul oricaror simptome care ar putea sa sugereze aceasta boala si a atras atentia asupra pericolului pe care il reprezinta automedicatia cu antivirale.
„Nu tratamentului cu antibiotice, nu tratamentului cu antivirale, care pot fi toxice, ci doar la recomandarea medicului. (…) Antiviralele pot fi administrate pentru o perioada limitata numai persoanelor eligibile”, a mai spus ministrul Sanatatii.
Totodata, Alexandru Rafila a afirmat ca angajatorii sunt, alaturi de medici, „cei mai credibili vectori” in ceea ce priveste respectarea masurilor sanitare.
„In ceea ce ce priveste angajatorii, triajul zilnic al angajatilor: orice persoana care prezinta simptomatologie poate fi indrumata catre un serviciu medical, unde poate fi testata. E foarte importanta monitorizarea permanenta a starii de sanatate a angajatilor, organizarea programului de lucru decalat pentru a evita aglomerarea spatiilor comune si a mijloacelor de transport, implicit, incurajarea muncii la domiciliu sau telemuncii in aceasta perioada, existenta materialelor dezinfectante si a mastilor in spatiile unde oamenii isi desfasoara activitatea, incurajarea vaccinarii, evident, pentru ca angajatorii sunt, alaturi de medici, cei mai credibili vectori in ceea ce priveste respectarea unor masuri sau vaccinarea. Asa spun studiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si este foarte important pentru urmatoarele doua luni de revizuire a acestor planuri de continuare a activitatii in cazul aparitiei sau posibilitatii aparitiei unui absenteism masiv”, a incheiat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.
Printre masurile enumerate de ministru pentru gestionarea valului cinci al pandemiei de COVID se numara: infiintarea in cadrul Ministerului Sanatatii a Grupului de Managemement al Informatiilor Operative in Sanatate (GMIOS), extinderea capacitatii de testare si a rolului asistentei medicale ambulatorii, tratament accesibil si adaptat noilor resurse terapeutice.
Dupa o serie de scandaluri si momente controversate in Romania, Fulgy, fiul celebrilor artisti Ionita…
Premierul PSD Marcel Ciolacu si delegatia de ministri PSD care se afla in vizita la…
Tatal unei eleve din Franta, a carui relatare despre utilizarea caricaturii profetului Mahomed la o…
Ministrul Constructiilor din Serbia, Goran Vesic, si-a anuntat luni demisia, la trei zile dupa prabusirea…
Inca 2.500 de soldati au sosit luni in estul Spaniei, greu lovit de inundatii, pentru…
Aeroportul El Prat din Barcelona este in prezent puternic afectat de inundatii severe provocator de…