Zi neagra pentru Toader, este inceputul sfarsitului. Toate taberele din justitie sunt unite pentru a-l alunga de la Ministerul Justitiei
Vineri au loc proteste ale magistratilor, judecatori si procurori, in mai toate orasele importante ale tarii. De asemenea, pana si taberele din justitie care erau pana de curand apropiate de PSD sunt extrem de nemultumite de ordonanta de urgenta data de Tudorel Toader.
La Cluj, magistratii protesteaza incepand cu ora 10.00 in fata Curtii de Apel.
La Bucuresti, zeci de judecatori si procurori se vor afla pe scarile Palatului de Justitie incepand cu ora 18.00.
Judecatorul Cristi Danilet mentioneaza ca solutia pentru a anula ordonanta este „blocarea activitatii in sistemul judiciar”. ”Eu ca magistrat in sistem va spun ca nu aveam nevoie de modificari la legile justitiei, nici prin legile date de Parlament, nici prin OUG, dar ceea ce se intampla in momentul de fata nu face decat sa confirme ingrijorarile magistratilor si anume ca legile s-au facut in graba, legile s-au facut prost, legile au determinat aspecte ineficiente la unele instante si parchete, legile au mari probleme de respectare a unor standarde internationale si iata ca ele trebuie corectate prin Ordonanta, insa Guvernul nu se rezuma la a corecta legile imperfecte ale Parlamentului, ci Guvernul adopta si alte masuri, prin care isi intareste controlul asupra sistemului judiciar. Or lucrurile acestea nu le mai putem accepta. Acesta este motivul pentru care in aceste zile veti vedea judecatorii si procurorii protestand, nu doar prin comunicate de presa si prin iesiri in fata palatelor de justitie, ci chiar prin suspendarea activitatii, incepand de saptamana viitoare”, a mentionat judecatorul.
Intre timp, pana si magistrati din tabara PSD contesta vehement modificarile din ordonanta lui Tudorel Toader.
Judecatoarea Dana Girbovan a dat publicitatii un comunicat de presa in care critica dur ordonanta. OUG pe legile justitiei contine o serie de prevederi care incalca principiul separarii carierei judecatorilor de cea a procurorilor si modifica conditiile de accedere la instanta suprema, reprezentand un pas enorm inapoi fata de forma anterioara a statutului acestor doua profesii, avertizeaza UNJR.
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita, prin intermediul unui comunicat de presa, Guvernului Dancila sa revina de indata asupra acestor prevederi.
Cel mai radical este insa Toni Neacsu, fost membru al CSM si un apropiat al familiei Dragnea. „Zilele urmatoare vor exista proteste si blocaje in justitie, determinate de revolta fata de Ordonanta de urgenta pe legile justitiei. Nici nu va dati seama cat fierbe sistemul judiciar, inclusiv acea parte care sprijinea modificarile PSD-ALDE la legile justitiei, sau mai ales aceasta parte”, a scris acesta pe Facebook.
In opinia sa, „nici nu mai conteaza daca protestele sunt justificate sau nu, conteaza doar ca Guvernul si Coalitia de guvernare vor iesi in genunchi si vor fi incapabile politic sa-si mai asume vreo noua masura legislativa, mai ales din cele absolut necesare pentru inlaturarea abuzurilor din justitie din ultimi ani”.
„Atunci cand renunti la principii si treci la retorsiuni politice iti pierzi credibilitatea”, avertizeaza Toni Neacsu, care spune ca, avand in vedere ca este considerat „in mod eronat” un „apropiat al strategiilor coalitiei de guvernare in domeniul justitiei”, telefonul sau s-a „inrosit” de la explicatiile, scuzele si dezmintirile pe care a trebuit sa le dea in ultimele doua zile fostilor „colegi magistrati si revoltei lor”.
„Ma intereseaza mai putin acest lucru cat capacitatea Guvernului de a putea cu adevarat sa rezolve problemele abuzurilor justitiei din ultimii ani, capacitate care tocmai s-a risipit”, a adaugat el.