Zi neagra pentru Victor Ciorbea la CCR. Fomistul care ar trebui sa fie Avocatul Poporului ramane fara pensie speciala
Victor Ciorbea primeste o lovitura usturatoare. Curtea Constitutionala a admis partial sesizarea presedintelui Klaus Iohannis cu privire la proiectul pentru modificarea Legii 35/1997 privind organizarea si functionarea Avocatului Poporului, prin care acesta beneficiaza de pensie de serviciu egala cu 80% din salariul brut lunar.
Prin urmare proiectul de lege pentru modificarea Legii privind functionarea si organizarea Avocatului Poporului se va reintoarce in Parlament pentru a fi pusa in acord cu decizia de miercuri a CCR, scrie Mediafax.
Pe 12 noiembrie 2018 , Klaus Iohannis a depus la CCR o obiectie de neconstitutionalitate in legatura cu modificarea Legii privind organizarea si functionarea Avocatului Poporului. Seful statului a argumentat ca, potrivit noii legi, Avocatul Poporului ar beneficia de pensie de serviciu egala cu 80% din salariul brut lunar, similara cu cea a judecatorilor Curtii Constitutionale.
„Spre deosebire de pensia stabilita pentru judecatorii Curtii Constitutionale, legea criticata acorda pensie speciala atat pentru Avocatul Poporului in functie, cat si pentru persoanele care au exercitat in trecut aceasta functie, fiind neclar daca acest drept se cuvine inclusiv persoanelor care au detinut functia de Avocat al Poporului si au pierdut aceasta calitate datorita revocarii lor din functie de catre Parlament ca urmare a incalcarii Constitutiei si a legilor, in conditiile stabilite de lege”, prevede textul sesizarii presedintelui Iohannis, a informat Administratia Prezidentiala.
Acesta critica si modificarea conform careia pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizeaza in raport cu indemnizatia judecatorilor Curtii Constitutionale si se impoziteaza conform legii.
De asemenea, Iohannis critica si pensia anticipata de care ar putea benficia adjunctii Avocatului Poporului.
Iohannis critica si faptul ca initiatorii proiectului care modifica Legea 35/1997 privind organizarea si functionarea Avocatului Poporului nu precizeaza care este impactul bugetar al actului normativ.
Senatul a adoptat, pe 15 octombrie 2018, in calitate de for decizional, proiectul legislativ pentru modificarea Legii privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, care prevede ca persoana care se afla la conducerea institutiei va primi pensie speciala, care poate fi cumulata cu indemnizatia pentru mandatul in curs. Legea a fost trimisa spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis pe 24 octombrie 2018.