Ziua deciziei in America. Alegerile care pot schimba cursul istoriei
Marti, 5 noiembrie, cetatenii americani merg la vot pentru a-l alege pe viitorul presedinte al SUA si pentru a vota noi membri ai Congresului.
Castigatorul alegerilor va obtine un mandat de patru ani la Casa Alba, incepand din ianuarie 2025, avand autoritatea de a adopta unele legi pe cont propriu, dar va colabora in principal cu Congresul pentru implementarea legislatiei, informeaza cnn.com
Cele doua partide principale, Democrat si Republican, isi aleg candidatul printr-o serie de alegeri primare organizate in fiecare stat.
In acest an, fostul presedinte Donald Trump este candidatul republican, avandu-l drept partener pe senatorul de Ohio, JD Vance. Pentru democrati, vicepresedintele Kamala Harris a intrat in cursa electorala dupa ce Joe Biden a renuntat, avandu-l alaturi pe guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz.
Partidul Democrat are o abordare liberala, promovand drepturile civile, masuri de protectie sociala si actiuni pentru combaterea schimbarilor climatice. In contrast, Partidul Republican adopta o pozitie conservatoare, sustinand reducerea impozitelor, limitarea rolului guvernului, drepturile armelor si restrictii mai stricte in domeniile imigratiei si avortului.
Alegerile prezidentiale din SUA se desfasoara printr-un sistem numit „colegiul electoral”, nu prin vot popular national. Fiecare stat are un anumit numar de voturi electorale (in total, 538), stabilite in functie de populatia sa si de numarul de reprezentanti in Congres.
Candidatul care castiga majoritatea voturilor intr-un stat primeste toate voturile electorale ale acelui stat, cu exceptia statelor Nebraska si Maine, unde voturile sunt distribuite proportional. Pentru a castiga presedintia, un candidat trebuie sa obtina cel putin 270 de voturi electorale.
Unele state au o orientare politica stabila, inclinind puternic fie spre democrati, fie spre republicani. Insa exista o duzina de state „battleground” sau „swing states” unde rezultatul este incert si ambele partide au sanse de castig.
Aceste state devin puncte de maxim interes pentru campaniile electorale, deoarece pot decide rezultatul final.
Pe langa presedinte, alegatorii vor vota si pentru noi membri ai Congresului, structurat in Camera Reprezentantilor (435 de locuri) si Senat (unde sunt 34 de mandate in joc). Republicanii controleaza in prezent Camera Reprezentantilor, iar democratii au majoritatea in Senat.
Alegerea noilor membri ai Congresului poate influenta capacitatea presedintelui de a implementa politici daca unul dintre partide controleaza cele doua camere legislative.
In mod obisnuit, castigatorul alegerilor este anuntat in noaptea alegerilor, dar in 2020 a fost nevoie de cateva zile pentru numararea completa a voturilor.
Dupa alegeri, urmeaza o perioada de tranzitie pana la ceremonia de investire a presedintelui, care va avea loc in ianuarie la Capitoliu, in Washington, DC.