Ziua internationala impotriva violentei si bullying-ului in scoli, inclusiv cyberbullying. Semnal de alarma privind situatia din scolile romanesti
Ziua internationala impotriva violentei si a bullying-ului in scoli, inclusiv a cyberbullying-ului, este marcata pe 7 noiembrie, o zi stabilita de UNICEF pentru a atrage atentia asupra importantei mediilor de invatare sigure, incluzive si protejate de violenta.
Conform celor mai recente date la nivel international:
“ La fiecare 4 minute, undeva in lume, un copil este ucis printr-un act de violenta.
Aproximativ 90 de milioane de copii care traiesc in prezent au fost victime ale violentei sexuale.
650 de milioane de fete si femei (una din cinci) care traiesc in prezent au fost supuse violentei sexuale in copilarie, dintre care peste 370 de milioane (una din opt) au fost violate sau agresate sexual.
In acest context, se impune o privire atenta si asupra situatiei din Romania, unde fenomenul de bullying in scoli ramane o problema ingrijoratoare.
Conform unui studiu realizat de organizatia Salvati Copiii, aproximativ 50% dintre elevii romani au fost victime ale bullying-ului, in timp ce 27% dintre elevi au recunoscut ca au avut comportamente de agresori.
De asemenea, 82% dintre elevi au asistat la situatii de bullying in scoala lor, 73% au observat astfel de incidente in propria clasa, iar 45% chiar in grupul lor de prieteni, informeaza salvaticopiii.ro
Un raport al Fundatiei World Vision Romania releva ca agresiunea verbala este cea mai intalnita forma de bullying, afectand 42% dintre elevii de gimnaziu si 38% dintre cei de liceu.
In plus, violenta fizica este prezenta in cazul a cel putin unul din zece elevi de liceu si unul din sapte elevi de gimnaziu, aratand o expunere crescuta la violenta in scoli, informeaza worldwision.ro
Datele recente indica o agravare a problemei. Organizatia Salvati Copiii a semnalat in 2022 o crestere cu aproape o treime a cazurilor de bullying in scoli, subliniind necesitatea unor masuri mai complexe si mai eficiente pentru reducerea acestui fenomen in mediul scolar.
Cyberbullying-ul, o forma tot mai frecventa de hartuire in randul tinerilor, implica utilizarea tehnologiilor digitale pentru intimidare sau umilire. Spre deosebire de bullying-ul traditional, acesta lasa „amprente digitale” dovezi ce pot fi utilizate pentru a trage la raspundere agresorii si a pune capat comportamentului abuziv.
Exemplele comune includ raspandirea de minciuni, postarea de imagini jenante, sau transmiterea de mesaje amenintatoare prin platforme online.
Marcarea Zilei impotriva violentei si a bullying-ului coincide anul acesta cu prima Conferinta Ministeriala Globala privind eliminarea violentei impotriva copiilor, organizata la Bogota, Columbia, intre 7 si 8 noiembrie.
Evenimentul subliniaza rolul educatiei si al parteneriatelor intersectoriale in combaterea violentei in scoli, prin eforturi de prevenire si sprijin pentru victime.
UNESCO si UNICEF fac un apel global la liderii educationali si la comunitatile locale pentru a transforma scolile in spatii sigure, in care toti elevii sa se poata dezvolta fara teama de violenta, informeaza unicef.org
Foto: salvaticopiii.ro